21. okt
Illustrasjonsfoto fra arkiv
 
Magga får bli – men saken er langt fra ferdig
Spørsmålet om hvem som har rett til reinbeite på sørsiden av Munkelva kan få flere runder til i retten.

Publisert: 19.okt.2017 16:04
Oppdatert: 20.okt.2017 10:10

Reinbeitedistrikt 5A/5C, eller Pasviksiidaen, saksøkte i september i fjor Reinbeitedistrikt 4/5B/5C, eller Magga-Siidaen, for å få Magga-siidaens rein ut av områder sør for Munkelva.

Nå i oktober kom dommen fra Hålogaland lagmannsrett. Der avslo dommerne kravet fra Pasviksiidaen – i denne omgang.

Pasviksiidaens advokat Geir Johan Haugen varsler at de vurderer om de skal anke saken til Høyesterett. Om denne versjonen av saken ikke fører frem for Pasviksiidaen, er uansett ikke saken ferdig. Da vil den få en ny runde i tingretten. Den er så langt satt til mars 2018, ifølge Haugen.

Gammel dom

Rettskrangelen i denne omgang begynte nemlig med en tidligere dom som gikk i Indre Finnmark tingrett og så Hålogaland lagmannsrett. I 2012 og 2013 hadde de to reinbeitedistriktene stått sammen mot reinbeitedistrikt lenger vest, om bruken av de samme områdene og flere til.

Pasviksiidaen og Magga-siidaen vant saken sammen, og fikk de såkalte vinter- siidaene ut av områdene sine i Sør-Varanger.

Men så i 2016 mente Pasviksiidaen at den samme dommen også kastet Magga-siidaen ut av områder begge siidaene bruker til reinbeite. Dette er spesifikt en rekke områder sør for Munkelva.

– Reinbeitedistrikt 5A/C la ned påstand om eksklusiv reinbeiterett for hele året til hele reinbeitedistrikt 5C, unntatt området vest for Munkelva, skrev de til lagmannsretten i år.

Siden Pasviksiidaen vant frem i 2013 med det argumentet mot vintersiidaene, mente Pasviksiidaen at det også gjaldt mot Magga-siidaen – selv om de hadde vært på samme side i den forrige rettssaken.

Egen avtale

Både Øst-Finnmark tingrett og Hålogaland lagmannsrett var uenige i det. De viste til at søksmålet fra 2012-2013 hadde vært rettet direkte mot vintersiidaene i vest, og dermed påvirket det ikke forholdet mellom Pasviksiidaen og Magga-Siidaen.

I dommen fra 2013 hadde det også blitt presisert at rettighetene mellom Pasviksiidaen og Magga-siidaen skulle være avtalt direkte mellom de to reinbeitedistriktene.

Her kommer den kompliserte delen: Denne dommen fra i år dreide seg kun om tolkningen av 2013-dommen.

Saken som nå var oppe i Hålogaland lagmannsrett, dreide seg altså ikke direkte om rettighetene mellom de to reinbeitedistriktene. Som nevnt i starten av artikkelen, tas det opp som et eget spørsmål i tingretten, i en ny rettssak i 2018.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no