15. okt
 
Etter ti mil i buss fikk Magna (92) sagt sitt nei til sammenslåing av Troms og Finnmark
Da bygdelaget i Bugøynes så at ikke alle de eldre klarte å få stemt på egen hånd, fikk de ordnet buss på fylkeskommunens regning.

Publisert: 14.mai.2018 16:55
Oppdatert: 14.mai.2018 17:44

I spørsmålet om Finnmarks befolkning ønsker at fylket skal slå seg sammen med Troms, har fylkeskommunen hatt et folkevalg gående den siste uka. Fra mandag forrige uke var det mulig å forhåndsstemme både i rådhus og på nett rundt om i Finnmark, og på mandag var det offisiell valgdag.

I Sør-Varanger betød det at Samfunnshuset var åpent fra klokken 12 og utover kvelden. Og det skulle bli nødvendig for noen av de eldre i Bugøynes.

Databrikker

– Vi har fått med oss at en del fra Bugøynes har gitt sin stemme i forbindelse med andre ærend i Kirkenes, og mange har stemt på nett. Vi hadde en tanke om å ta med datamaskin til de som ikke hadde muligheten selv, forteller Elisabeth Hastad i bygdelaget.

– Men så viste det seg at ikke alle hadde bank-ID-brikke eller noe liknende – noe man trenger for å stemme på nett. Så, vi kontaktet fylkeskommunen, og fikk bekreftet fra valgsekretæren at de betaler for buss til Kirkenes.

Bussen kom på plass i god tid før stemmelokalene åpnet. Der hadde også andre, stort sett folk i pensjonistalderen, samlet seg. Fire stemmegivere fra Bugøynes, pluss Hastad som hjalp til, ble en del av en dugelig kø foran stemmebåsene.

Uklar betydning

En del av kritikken mot folkeavstemningen har vært at den er satt opp på bestilling av Fylkestinget i Finnmark, etter at tingets nei til sammenslåing ble ignorert av regjeringspartiene på landsbasis. Flere på høyresiden regner avstemningen som en ren protestaksjon mot en sak som allerede er avgjort.

Fylkestinget i Finnmark har Ap-flertall, og i den blåblå regjeringen har det kommet signaler om at sammenslåingen vil gå igjennom uansett.

Sammenslåingen begrunnes blant annet med at fylkene skal bli fagmessig sterkere og få mer beslutningskraft nasjonalt.

Nei-stemning

I Bugøynes-bussen er det nei-stemning. I alle fall blant de som snakker med SVA om det.

– Sjåføren vår spøkte med at vi må kjøre tilbake selv hvis vi stemmer ja, humrer Aslaug Kristiansen. Ingen fare for 80-åringen.

– Vi vil være finnmarkinger, og vil ikke til Tromsø, slår hun fast.

Heller ikke for Hastad, som allerede har stemt nei – eller for 92 år gamle Magna Enbusk.

Hun blir assistert av Hastad på grunn av dårlig syn, men er klar i meningene sine. Hun håper at avstemningen vil ha noe å si.

– Det virker ikke som det vil få en effekt, etter det jeg hører på radioen. Men man gjør sitt beste for å si til folk hva vi mener, og få det til at folk snur. Vi har gjort vårt beste for å klare oss selv, sier hun.

Redde for rasering

Elisabeth Hastad i bygdelaget synes interessen har vært stor i Bugøynes. På spørsmål om hvorfor, viser hun blant annet til utsikta over fjorden.

– Etter det jeg har oppfattet, er folk redde for at Troms bruker kjøttvekta, den større befolkningen, for å få mer dit. Vi er redde for at Vadsø raseres, og at Troms kommer til å dominere Finnmark. Så vi vil bestemme over Finnmark selv, slår hun fast.

Også i andre deler av distriktet var folk solidariske i jobben med å få flest mulig til å stemme. I Neiden er det mandag kveld planlagt organisert hjelp til å stemme på nett.

Stemmelokalet i Kirkenes er åpent til klokken 20, og nettavstemmingen til klokken 21.

 
PASSASJERER: Fra venstre er Trygve Hansen (85), Elisabeth Hastad (78), Magna Enbusk (92), Aslaug Kristiansen (80), og Leena Salangi (73).
Foto: Håvard S. Mækelæ
VENTETID: De som hadde møtt opp i god tid før klokka 12 måtte pent vente utenfor selve stemmelokalene.

Foto: Håvard S. Mækelæ

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no