18. okt
SJEKK: OSO Hotwater AS oppgir at over 65 prosent av eierne av de farlige varmtvannsberederne er nådd. Det betyr at det fortsatt er mange igjen å sjekke i landets husstander.
 
Mange farlige beredere igjen
Nylig gikk produsenten OSO Hotwater ut og etterlyste flere brukere av sine brannfarlige varmtvannsberedere. En av dem var i Kirkenes.

Publisert: 30.jun.2016 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:06

- Dette kunne blitt dramatisk. Ledninga og kontakten var varm da jeg tok i den, så jeg rykket den ut med det samme. Denne kunne startet en brann, forteller Hans-Tonny Gundersby.

- Brunsvidd

Han sier at han ble kontaktet av en beboer i en av Stiftelsen Bolig Bygg sine rekkehus. Beboeren hadde fått folderen med advarselen i Posten, var urolig på grunn av varmtvannsberedere i fellesrom i kjelleren og tok kontakt med Gundersby. Han er elektriker og har i mange år drevet bedriften Kirkenes Hvitevareservice.

- Da jeg kom ned i kjelleren og vippet av dekselet på berederen, så jeg at den var blitt brunsvidd og både ledninga og kontakten var varm. Jeg trakk kontakten ut med det samme, forteller han.

Sikkerhet

Gundersby sier at problemet med mange nye hvitevarer er at ledninger og kontakter ofte ikke er dimensjonert riktig.

- De er oppgitt å tåle en viss spenning, men ikke full spenning sammenhengende over lang tid, da kan det oppstå varmgang, materialtretthet og brann. Mange produsenter sparer noen ører på litt billigere komponenter i produktene sine, og totalt blir det mange penger spart, men det kan gå på sikkerheten løs, sier han.

Han bruker billige skjøteledninger som eksempel.

- De koster bare en femtilapp i butikken, men kobler man tre elektriske apparater til og lar det stå på, kan man ha en brannfelle i huset, sier han.

Sjekke selv

Gundersby sier at han håper folk tar seg bryet med å sjekke varmtvannsberederne sine etter at OSO gikk ut med advarselen.

- Det er ikke vanskelig å sjekke selv. Berederne har et lite plastlokk man kan vippe av. Under der ser man om det er en kontakt, for eksempel som den jeg tok bilde av. Denne kontakten kan være det svake leddet i konstruksjonen. Er den misfarget eller varm er det bare å trekke den ut og kontakte produsenten, sier han.

- Alt for sløve

Han mener folk er alt for sløve til å følge opp slike advarsler.

- For noen år siden gikk det ut advarsel mot en spesiell tørketrommel. Jeg annonserte med at de ti første kundene fikk gratis rens, men fikk ingen respons. Først etter to uker ringte det en dame og lurte på om tilbudet fremdeles stod ved lag. Hun var den første som reagerte, sier han.

– Har skiftet ti kontakter

Kyrre Jensen, som både er vedlikeholdsleder i Stiftelsen Bolig Bygg og brannmann, sier de allerede har skiftet rundt 10 kontakter i de aktuelle varmtvannsberederne.

– Vi har en ganske bra oversikt over hvor mange av de aktuelle varmtvannsberederne vi har i våre boliger, og det er veldig bra at folk sjekker selv og følger med. Det er veldig viktig. Vi har skiftet rundt ti kontakter de siste to-tre ukene, siden saken ble kjent i media. Vi tar nå en ekstra sjekk på alle våre bygg for å være sikre på at det ikke er noen brannfarlige beredere igjen, sier Jensen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no