22. okt
INGEN STILLSTAND: Sydvaranger-konkursen har ikke gitt et dramatisk utslag i boligmarkedet.
 
«Mange sitter litt rolig i båten for å se hva som skjer»
Litt færre folk på visning, boligene ligger noe lenger ute for salg og færre boliger ligger ute for salg.

Publisert: 26.feb.2016 13:31
Oppdatert: 23.okt.2017 11:01

Slik oppsummerer Eiendomsmegler 1 ståa i Sør-Varangers boligmarked.
Egentlig startet Sør-Varanger på å forberede seg til Sydvaranger-krakket allerede i 2012 da malmprisene var i fritt fall, og full effekt sees først om et år. Det mener eiendomsmegler Ketil Tallberg i Eiendomsmegler 1 i Kirkenes.
– Dette var jo en varslet situasjon, og det ser ut til at markedet har tatt inn over seg at noe kunne skje. Mitt inntrykk er at folk har vært flinke og forsiktige.

Avventer

Megleren sier at noe av det mest overraskende med situasjonen er at færre boliger nå ligger ute for salg enn samme tid i fjor. Torsdag lå 22 boliger ute for salg på finn.no, de senere årene 30 til 40 objekter ligget ute.
Ved utgangen av januar hadde Sør-Varanger 285 arbeidsledige. Dette er 5,1 prosent av arbeidsstyrken og 114 prosent høyere enn samme tid i fjor.
– Mange sitter litt rolig i båten for å se hva som skjer, og det er helt naturlig. Så er spørsmålet hvor mange som selger og flytter etter arbeid, kommenterer Tallberg.
Både i februar i fjor og februar i år solgte Eiendomsmegler 1 ti objekter. Fire av dem ble solgt på oppdrag for for Statsbygg og alle disse gikk over prisantydning. Resten av salgene gir ikke et entydig bilde. Noen er solgt over, og noen under, prisantydning eller takst.

Fallende

Tallberg beskriver at trenden i Sør-Varanger de siste årene er at boliger som trenger opp-pussing har en litt fallende tendens, mens nye objekter - eller moderniserte - holder seg i pris.
Boligmarkedet i Sør-Varanger steg voldsomt i perioden 2006 til 2009.
– Men fra 2012 til nå har det faktisk vært ganske så stabilt, sier eiendomsmegleren og viser fram en graf som viser hvordan den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for eneboliger, tomannsboliger, rekkehus og leiligheter utgjør en ganske jevn linje i tiden frem til nå.
Eiendomsmegler 1, som har den desidert største markedsandelen i Sør-Varanger. Statistikken deres viser at den gjennomsnittlige kvadratmeter prisen for boliger solgt i perioden 25. februar 2015 til samme dato i år har en snittpris for kvadratmeter boligareal på 15.884 kroner for enboliger.
For rekkehus noe over 24.000 og for leiligheter litt over 27.000 kroner.
Til sammenligning er snittprisen for alle typer boliger solgt i Tromsø i perioden på 43.000, og i Oslo 58.000.
– Et trekk ved boligmarkedet i Sør-Varanger generelt er at folk er ganske nøkterne. De vil ha mulighet til å reise og gjøre andre ting enn å betale boligutgifter, kommenterer eiendomsmegler Ketil Tallberg.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no