12. des
UTEN: Kevin Randa og Anja Hivand syns det er alvorlig at elevene må klare seg uten helsesøster ut året.
 
Mangler helsesøster midt i nervepresset
Elevene er midt oppe i årets hardeste tid med eksamenspress og eksamensnerver. Savnet etter en helsesøster er stort.

Publisert: 08.jun.2013 14:31
Oppdatert: 23.okt.2017 10:50

- Det er nettopp nå vi kunne trengt en helsesøster aller mest, sier Kevin Randa, påtroppende leder i elevrådet og Anja Hivand, nestleder i elevrådet.
Kommunen påpeker på sin side at det er kort tid igjen av skoleåret.
- Vi hadde helsesøster der ut mai. Nå er det veldig kort tid igjen av det ordinære skoleåret, bare to til tre uker, sier enhetsleder for barn og familieenheten i Sør-Varanger kommune, Siw-Inger Braathen.

To søkere

Kommunene er lovpålagt å ha skolehelsetjeneste både i grunnskolen og i videregående skole.
- Og vi må fordele ressursene, vi har aldri satt inn vikar ved korttidsfravær. Vi har lyst ut stilling som helsesøster og har fått to søkere, sier enhetslederen.
Siw-Inger Braathen sier hun er optimistisk i forhold til at kommunen får ansatt ny helsesøster i kommunen i løpet av sommeren slik at videregående skole får helsesøster fra høsten av.
Kirkenes videregående skole har til nå hatt helsesøster to dager i uken.

Urimelig

Men elevrådslederne er ikke enige i at det er greit å ikke ha helsesøster ut skoleåret, siden det er kort tid igjen.
- Det er helt urimelig. Dette er jo den hardeste tiden i året hvor elevene skal prestere og vise hva de har jobbet for i mange år, sier nestleder i elevrådet Anja Hivand.
Hun påpeker at russetiden nettopp er over og elevene står midt oppe i eksamen.
- Vi trenger helsesøster her. Ikke minst nå. Med alt fra kjønnssykdommer etter russetiden til søvnproblemer og spiseproblemer på grunn av eksamensnerver. Det er trist at vi ikke nå har den støtte en helsesøster kan gi. Elevene kan jo ringe og bestille legetime. Men da koster bussen ned til byen og det blir fravær fra skolen. Dessuten er det enklere å kunne gå å banke på en dør her på skolen for å få hjelp.

Trenger råd

Hivand og Randa påpeker også at det var viktig og fint å ha en helsesøster med et ansikt en kjente igjen og stolte på.
Hivand mener det heller burde vært mer helsesøstertid ved skolen enn mindre.
- Jeg har vært der to ganger i løpet av året. Den ene gangen kom jeg ikke til, den andre gangen kom jeg inn med nød og neppe.
Anja Hivand og påtroppende leder i elevrådet, Kevin Randa, påpeker at Kirkenes videregående skole har mange borteboere.
- Som trenger ekstra råd og veiledning når de er borte hjemmefra, og av de som bor hjemme så er det kanskje ikke alle som har et så godt forhold til foreldrene sine.
Elin Henriksen i Pedagogisk-psykologisk tjeneste ved Kirkenes videregående skole mener det er ganske alvorlig at skolen ikke har helsesøster nå.
- Dette er en lovpålagt tjeneste. Det er et lavterskeltilbud og helsesøsteren er veldig viktig som et bindeledd mellom skole og helsetjeneste. Vi har et ressursteam her med blant annet spesialpedagog og rådgivere, og i dette teamet er helsesøsteren en viktig del. Skolen har mer enn 500 elever her og de har mange ting som skjer i livene sine. Dermed har det vært et stort trøkk på helsesøsteren, påpeker Henriksen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no