17. okt
SMART: Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 fortalte om mange knep for å få bedre økonomi.
 
Manglet ikke på gode råd for å få god råd
Det manglet ikke på gode råd da forbrukerøkonom Magne Gundersen entret scenen i Ofelas Arena.

Publisert: 20.apr.2016 14:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:03

Å ha dårlig råd er dyrt. Ingen vet det bedre enn Gundersen, kjent fra TV-programmet Luksusfellen, et forbrukerrettet reality- og livvstilsprogram som går på TV-kanalen TV3. Ofelas Arena var nesten fullsatt av folk som villde vite mer om hvordan de skulle få mer ut av pengene sine.

Budsjett

I løpet av en knapp time fortalte Gundersen om enkle grep alle kan gjøre for å få mer ut av de pengene man får månedlig på konto.

– Det er ikke gøy å være blakk. Problemene for mange av oss, er at man tjener for lite og utgiftene er for høye. Gjennom litt bedre planlegging, så er mye gjort, sier Gundersen.

Han presenterte en budsjett-tavle som forbrukerøkonomen hadde brukt mye i Luksusfellen.

– Man trenger ikke ha toppkarakter i matte og være ekspert i regneark. Gjennom et budsjett, vet du hva du har av utgifter og hvilke hull du skal putte pengene dine i. Her står månedlige utfgifter for hele husholdningen. Et slikt budsjett reduserer sjansene for å bli blakk før neste lønning, sa Gundersen.

Handlevaner

Gode handlevaner er en annen enkel måte å spare penger på.

– Skriv handleliste, ikke handle mer enn du trenger, handle stort og sjeldnere og unngå impulshandel. Da «strekker» du husholdningspengene lenger.
Gundersen fortalte om en familie i Luksusfellen som gjennom enklere handlevaner sparte 30 000 kroner.

– Det er mye penger som du kan bruke på andre ting enn å kjøpe mat du egentlig ikke trenger.

Lommetyverier

Forbrukerøkonomen fortalte også om lommetyverier, som foregikk daglig i Kirkenes og andre steder.

– Men de tar bare litt om gangen. Og det fører til at vi får besøk av lommetyvene igjen
og igjen. Det handler om det vi kjøper på kiosker og bensinstasjoner. Vi bruker bare litt om gangen, men det blir store summer etterhvert. En pølsemeny på 49 kroner høres ikke avskrekkende ut. Men gjør du det hver dag, som enkelte gjør, så blir det 11270 kroner i året. Da er det plutselig mye penger. Så lurer du på hvor pengene blir av, se på småsummene.

Gundersen ber også forbrukerne om å sette opp en sløsekalkulator.

– Du kommer til å bli sjokkert når du ser summen, sier Gundersen.

Kreditt og renter

Forbrukerøkonomen snakket videre om feller vi jevnlig går i; kredittfeller, rentefeller, luksusfeller. Han nevnte eksempler på folk som kjøper varer på avbetaling.

– En TV til 10 999 kroner, der du betaler 349 kroner i måned. Det ser vel og bra ut, men er det ikke. Totalsummen når TVen er nedbetalt, er på godt over 22 000 kroner. Da blir det ikke lenger så billig. Så folkens, les teksten som står med liten skrift.
Gundersen råder folk til å betale ned på lånene og dyr kortgjeld nå når rentene er lave.

– Og alle har råd til å legge av litt penger til sparing. Det er skummelt når man bruker opp rentepengene uten at man har en plan. Da kommer man til å slite når renten går opp.
Forbrukerøkonomen har også gode råd til de som mister jobben eller på annen måte får mindre å rutte med i en periode.

– Ta kontakt med banken. Vi har mange redskap i verktøykassen vår som vi kan bruke. Det kan være avdragsfrihet i en periode, forlenget nedbetalingsperiode og sjekk av lånerenten. Ikke vent, men kom i tide, sa Gundersen.

Betalingsanmerkelser

Det er en myte at det er de unge som misligholder lånene sine mest.

– Eldre kommer høyere opp på disse statistikkene. Vi skylder tilsammen 66,8 milliarder kroner. Og det er flere unge som går i luksusfellen.
Finnmark, Hedmark og Østfold er fylkene med flest betalingsanmerkninger. I Norge er det 235 526 personer som har slike anmerkninger, med 34,5 milliarder i gjeld. I Sør-Varanger er det 554 innbyggere med 71,6 millioner i gjeld.

– Hva betyr dette? Du får ikke lån, kredittkort, får ikke kjøpt varer på avbetaling eller mobilabonnement. Du får problemer med å leie bolig og få jobb. Så betal regningene dine.
Og etter at Gundersen var ferdig, kom konferansier Pål Riise til scenen og brøt ned mye av det forbrukerøkonomen hadde sagt.

– Det er det morsomste som tas bort, og det viktigste er jo å bruke pengene og vise det, sa Riise.

mCash

Kirkenes IF solgte lodd på arrangementet gjennom Sparebank1 sin mCash-app, som i februar var landets mest nedlastede app.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no