12. des
GAZA: Guro Brandshaug (med Linde), Lene Stavå Jensen, Camilla Svegaard og Hilde Michelsen har tatt initiativet til markeringen av motstand mot krigføringen på Gaza-stripen i Kirkenes onsdag ettermiddag.
 
Markerer motstand mot krigen på Gaza
Onsdag ettermiddag er det annonsert en landsomfattende motstand mot krigen på Gaza. I Sør-Varanger er markeringen på torget i Kirkenes.

Publisert: 21.jul.2014 14:12
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

Hilde Michelsen, Lene Stavå Jensen, Camilla Svegaard og Guro Brandshaug er initiativtakerne bak markeringen i Sør-Varanger.
– Vi kan rett og slett ikke sitte stille og se på det som skjer uten å gjøre noe, sier Brandshaug.

Krig

Gazastripen er et område på 360 kvadratkilometer, en tidel av Sør-Varanger kommune. Men mens Sør-Varanger har drøye 10 000 mennesker på sine kvadratmetere, bor drøyt 1,7 millioner palestinere på Gaza. Det er et av de tettest befolkede områdene i verden.
– Krigshandlingene fra dette området har berørt oss sterkt og da spesielt råskapen fra stormakten Israel. Man kan spørre seg hvorfor vi ikke markerer motstand mot krigen i Syria og andre pågående konflikter, men i denne konflikten er det den stadig gjentakende brutaliteten, som aldri ser ut til å ta slutt, som får oss til å reagere. Israel får holde på med USA og resten av Vesten i ryggen, sier Michelsen.
De fire er sterkt berørt av alle ungene som nå lider på grunn av krigshandlingene på Gaza. 44 prosent av befolkningen er under fjorten år, 53 prosent mellom 15 og 64 år gamle.
– Dette betyr at svært mange av ofrene er barn. Befolkningen er innesperret. De blir oppfordret til å søke tilflukt, men har ingen sted å flykte når Israel bomber fra luft og land. Det er ingen bomberom å søke tilflukt i. Vi kan ikke se at dette skjer uten å gjøre noe. Det går rett og slett ikke an å være uberørt av dette, sier Svegaard.

Feig og vag

De fire mener den norske regjeringen er for feig og vag i Gaza-konflikten.
– Jeg hørte på utenriksminister Børge Brende søndag. Han sa da at siden EU og USA hadde Hamas på sine terrorlister så kunne de ikke gå i dialog med dem. Vi tar ikke stilling i denne konflikten og fordømmer Hamas like mye som Israel, men her brytes menneskerettigheter og med en slik uttalelse støtter Norge indirekte Israel i konflikten. Det blir feil når man skal stoppe en pågående krig, sier Brandshaug.
Nå håper hun, Stavå Jensen, Michelsen og Svegaard at sør-varangerværingene kjenner sin besøkstid.
– Onsdag ettermiddag møtes vi på torget, uavhengig av politisk ståsted. Vi støtter ikke Hamas i denne konflikten, men sivilbefolkningen. Det er de vi støtter med denne markeringen og derfor har vi kalt markeringen for «Stopp krigen», sier Brandshaug.
– Da vi så initiativet på markeringen på Facebook og så at vi var flere som reagerte sterkt på det som nå skjer så var det en mors-vinkling på markeringen, men alle er selvfølgelig like velkomne for å markere sin avsky mot krigen, sier Michelsen.
Under markeringen vil det bli apeller og musikk, men ikke tog.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no