9. des
ENIGE: Varaordfører Lisbeth Isaksen og ordfører Teuvo Katajamaa håpet i 2009 at den nye stien mellom Sør-Varanger og Inari kunne være den første spiren til en mellomriksvei. Nå går de ett skritt videre.
 
Mellomriksveien ett skritt videre
I fjor ble Inari og Sør-Varanger enig om å se på muligheten for å lage mellomriksvei ut fra eksisterende skogsbilveier. Nå inviteres det til informasjonsmøte.

Publisert: 28.mai.2014 16:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

Mellomriksveien gjennom Pasvik til Finland er muligens den eldste uløste saken det arbeides med i kommunen. Så langt tilbake som i 1969 var saken til behandling i Nordisk råd. Siden har den blitt tatt opp igjen en rekke ganger inntil man i 2005 fant ut at kostnadene ble for store.

Skogsbilveier

Bebyggelsene i Pasvikdalen og Nellim befinner seg trafikkmessig i hver sin blindvei, og næringsdrivende i området har jevnlig vært i kontakt med myndighetene for å finne en løsning, heter det i et høringsnotat fra Inari kommune.
I november i fjor ble Inari og Sør-Varanger enig om å utrede mulighetene for å bygge en veiforbindelse i henhold til lov om privatvei. Målet er nå å lage en veiforbindelse som er lettere og billigere å bygge. Meningen er å bruke eksisterende skogsbilveier i størst mulig grad. Den framtidige veiforbindelsen skal ha tilsvarende standard som stamveiene i skogsbilveiklassifiseringen.

Konsekvenser

Hensikten med veiforbindelsen skal blant annet være å skape forutsetninger for å opprettholde bosettingen i området, forbedre forutsetningene for turistnæringen og annen næringsvirksomhet, fremme samferdselen mellom landene og senke logistikkostnadene. Konsekvensutredningen i 2005 gikk grundig gjennom flere av disse punktene, samt miljømessige konsekvenser. Konklusjonen den gangen var at den planlagte veien hadde få negative konsekvenser for samfunnsstruktur og natur.

33 kilometer

Planen er å bygge ei knapp mil med ny vei og sette i stand drøyt 23 kilometer gammel skogsbilvei. Totalt blir veien på 33 kilometer. Inari kommune ber Sør-Varanger om å svare på høringsnotatet innen 30. juni, og det er i denne sammenheng kommunen nå inviterer til informasjonsmøte 19. juni.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no