21. okt
IKKE MED: Hverken primærhelsetjenesten eller sykehushelsetjenesten mente de hadde kapasitet nok til å delta i prosjektet som har som mål å rekruttere flere leger til Finnmark. Det sier professor ved UiT, Inger Njølstad.
 
Men det er uten Kirkenes
Fra og med høsten 2018 vil prosjektet som skal få leger til Finnmark for alvor starte opp. Men det vil være uten Kirkenes på laget.

Publisert: 25.jul.2017 09:02
Oppdatert: 23.okt.2017 11:22

UiT Norges arktiske universitet starter høsten 2018 opp et desentralisert studietilbud i Finnmark. Tilbudet gjelder i all hovedsak legestudentene som er i sine to avsluttende år, og skal etter planene ha base i Hammerfest.

I tillegg skal legestudentene utplasseres i Alta og Karasjok, for å få større innsikt i hverdagen som lege i et fylke med kulturforskjeller og lange avstander.

Til tross for at det bygges nytt sykehus i Kirkenes – det største i Øst-Finnmark – så er ikke Kirkenes med i utdanningsprosjektet.

Enkelt svar

Professor ved institutt for samfunnsmedisin, Inger Njølstad, sier forklaringen er enkel. Hun har vært tilknyttet prosjektet i lengre tid.

– Det er for så vidt enkelt. Da vi startet opp utredningsrunden for noen år tilbake ble flere aktuelle steder spurt. Hammerfest, så vel som primærhelsetjenesten og sykehustjenesten i Sør-Varanger. For sistnevnte svarte man den gang at man ikke hadde kapasitet.

Få flere Leger

Mange kommuner over hele Finnmark - også i Sør-Varanger- har man behov for flere helsepersonell. Og lenge har det vært diskutert hva som må til for å rekruttere helsepersonell til landsdelen.
Det har vært noe av kjernen i utdanningsprosjektet. Det er også derfor ordfører Rafaelsen mener det er så viktig.

Ifølge Inger Njølstad viser imidlertid erfaring at dersom man har utdanning fra landsdelen så er sjansen for at man blir værende atskillig høyere.

– Prosjektet startet med at universitet ønsket å legge om legestudiet ved blant annet å utvide studentantallet. Etter hvert kom også spørsmålet opp om man skulle ta i bruk Finnmark bedre- og legge til rette for at flere valgte Finnmark som arbeidssted etter studiested. Noe av begrunnelsen for dette var også vårt samfunnsansvar som universitet, forteller Njølstad.

God tilbakemeldinger

Til tross for at Kirkenes ikke er en del av prosjektet i denne omgang, understreker Njølstad at flere studenter er interessert.

– Den har vært veldig god. Vi har informert flere kull og det har vært stor interesse for dette og jeg tror de allerede har fylt opp plassene med interesserte, sier hun.

Ordføreren reagerer

At Kirkenes sykehus er med i prosjektet mener ordfører Rune Rafaelsen er kritikkverdig. Han stiller seg undrende til prioriteringen.

– Hvorfor er ikke vi med, vi som har det største sykehuset i Øst-Finnmark? Spør han seg.

– Jeg synes det er veldig rart at ikke Kirkenes sykehus er en del av dette prosjektet. Jeg mener helt klart man må ha ambisjoner om å være en del av noe slikt, fortsetter Rafaelsen og understreker at han som ordfører er veldig opptatt av rekruttering, det nye sykehuset og tilflytting til kommunen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no