20. okt
DEN GAMLE: «Marjata» nummer tre har vært i drift siden 1995. Nå pensjoneres den som spionbåt. Her var den i Kirkenes 22. november, kanskje siste gang vi ser den.
 
Men nye «Marjata» skal være i Kirkenes
Det nye «Marjata»-spionskipet beholder hjemmebasen til det gamle. Nylig var forgjengeren i Kirkenes for en av de siste gangene som spionskip.

Publisert: 02.des.2015 16:11
Oppdatert: 23.okt.2017 10:58

«Marjata»-navnet har gått i arv fra spionskip til spionskip i Norge siden det første ble satt i drift på 1960-tallet. Nå er skip nummer fire i rekken rett rundt hjørnet. Det 1,5 milliarder kroner dyre skipet har vært i USA på opprustning, og skal settes i drift i 2016.

Hjemmehavn

Kommunikasjonssjef Kim Gulbrandsen i Etterretningstjenesten forteller at Marjata fremdeles vil bruke Kirkenes som sin hjemmehavn når det nye skipet er på plass.

Kirkenes har vært base for Marjata-skipene siden det første kom på plass. Det er kanskje ikke overraskende, med tanke på skipets gjøremål.

Etterretningssjef Kjell Grandhagen har uttalt seg til blant andre Norges veteranforbund for internasjonale operasjoner (NIVO) om at skipet skal holde øye med Russland.

Større skip

Nye Marjata er bygd ved samme verft som det forrige spionskipet. Men det er en hel del forskjeller fra den gamle, strykejernsformede forgjengeren fra 1995.

VG melder om at nye Marjata har en mer tradisjonell, slankere skipsform. Samtidig er det større, lengre, høyere, og har større overbygg og større plass på dekk. Det gir mer plass til utstyr og personell.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no