10. des
UAVKLART: Utvalgsleder Kurt Wikan er opprørt over Statens Vegvesen. Arbeidet med rundkjøringen starter mandag, men konflikten mellom vegvesen og kommune er ikke løst. (Foto: Anne Mette Bjørgan)
 
Mener Statens Vegvesen driver utpressing
Arbeidet med rundkjøring ved Førstevann kunne havarert før det hadde startet. Vegvesenet ga kommunen et ultimatum torsdag, med under et døgns svarfrist. Det likte utvalgsleder Kurt Wikan særdeles dårlig.

Publisert: 14.aug.2015 20:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:54

- Dette er utpressing, sier Wikan, leder for utvalg for plan og samferdsel.

- Vegvesenet prøver alt for å skyve fra seg ansvar for noe de har ansvar for. Å komme med en slik frist er arrogant.

- Nei, dette har de visst om siden prosjektmøtet i april, svarer prosjektleder hos Statens Vegvesen, Kaare Ramberg.

Alt eller delvis

Det er som kjent uenighet mellom Statens Vegvesen og Sør-Varanger kommune om hvem som skal betale arbeidet med en kulvert i forbindelse med den nye rundkjøringen ved Førstevann. Kulvert er en rør- og betongkonstruksjon som leder bekken fra Førstevann under veien og nedover til området nedenfor Wesselborgen.

Sør-Varanger kommune mener Vegvesenet må ta kostnadene for den delen av kulverten som blir liggende i forbindelse med E6 og tar selv kostnadene for resten. Vegvesenet mener kulverten i sin helhet er et kommunalt ansvar.

- For oss er det et hovedprinsipp at den som legger noe i vår vei, må også renovere det, sier Ramberg.

- Sør-Varanger kommune argumenterer blant annet med at den tunge trafikken på E6 har vært med på å ødelegge kulverten under. Det er sikkert riktig, men hovedprinsippet må likevel følges.

Frist fredag

Det ble laget en rapport om den eksisterende kulverten i 2005. Den konkluderer ifølge Wikan med at kulverten må repareres. Det er ingen grunn til å tro at renoveringsbehovet er noe mindre etter ti år. Slik sett sitter kommunen i en liten skvis. Arbeidet må gjøres, og det er en fordel at det gjøres i sammenheng med arbeidet med rundkjøringen.

Torsdag litt over klokken 12 kom eposten fra Statens Vegvesen om at kommunen måtte svare innen fredag klokka 10, om de ville ha med kulverten eller ikke. Det var da Wikan trakk fram begrepet utpressing.

- Fristen fredag hadde sammenheng med at vi måtte varsle entreprenør innen da for ikke å få en merkostnad, forklarer Ramberg. Han legger til at de meldte sitt standpunkt i denne saken i slutten av mai.

- Det er med andre ord gått nær tre måneder siden kommunen ble kjent med vårt standpunkt, sier han.

Hvis kommunen tar hele kostnaden vil det overstige beløpet de har fått godkjent i kommunestyre med rundt 350 000 kroner. Kommunestyret sa ja til å bruke i overkant av fem millioner kroner. Den nye summen er 5,4 millioner kroner.

Frisk språkbruk

Det ble en epost-utveksling utover torsdagen, som endte med et ja til kulverten. Arbeidet med rundkjøringen starter førstkommende mandag.

Men hvem som har sagt ja er Vegvesen og kommune heller ikke enige om.

Ramberg i Statens Vegvesen mener kommunen har bekreftet start i arbeidet, og dermed sagt ja. Utvalgsleder Wikan mener Vegvesenet har sagt ja til å starte arbeidet. Men begge fastholder sitt standpunkt i forhold til hvem som skal betale. Arbeidet starter, men konflikten er ikke løst.

- Vi har vært tydelige på dette hele veien, sier Ramberg og antyder at saken kunne vært behandlet annerledes i kommunen, ved en ikke så spesifikk sum i mandatet fra kommunestyret.

- Det blir alltid mindre justeringer i slike prosjekter, sier han og legger til at de også måtte forholde seg til en frist fra entreprenøren denne uka. At politiker Wikan bruker uttrykk som utpressing tar han ikke tungt.

- Det er friskt i en debatt, mener prosjektlederen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no