12. des
INNESNØDD: Slik så innkjørselen til undertegnede ut under snøstormen tidlig i desember. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Mest vinternedbør noensinne
Det har aldri vært målt mer nedbør i vintermånedene på Skogfoss.

Publisert: 09.mar.2017 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

Meteorologisk institutt har samlet værstatistikken for de tre vintermånedene på kalenderen, desember, januar og februar. Denne vinteren har vært den mest nedbørsrike noensinne i Nord-Norge, med 180 prosent av normalen i de tre nordligste fylkene.

- Ikke siden målingene startet i år 1900 har man hatt en så våt vinter i nord, slår instituttet fast via en artikkel på Yr.

152,9 millimeter

Tross en relativt tørr februar, har Sør-Varanger hatt det enda mer nedbørsrikt. Her har det stort sett kommet som snø, men for noen mengder: Skogfoss målestasjon er den lengstlevende stasjonen som fremdeles måler nedbør. Der har det blitt målt 152,9 millimeter nedbør, eller 207 prosent av normalen i løpet av vintermånedene. Altså over dobbelt så mye snø som det som ble satt som «normal» mengde fra 1961 til 1990.

Og det er rekord, forteller klimaforsker Reidun G. Skaland ved Meteorologisk institutt.

- Det har aldri vært registrert mer enn dette ved denne stasjonen siden målingene startet i 1968, sier Skaland.

Mildt

Temperaturene har ikke vært fullt så unormale som lenger vest i Nord-Norge. Massevis av mildvær har sørget for regnvær og snøfrie marker flere andre steder i Nordland og Troms. Men de mange stormene og lavtrykkene som sørget for plussgrader i vest, har truffet Sør-Varanger med lassevis av snø. Spesielt i desember og januar var det heftig snøvær over to-tre dager, som skapte utfordringer for både privatpersoner og kommunale snøbrøytere i Sør-Varanger.

Skaland forteller at temperaturen ved Kirkenes lufthavn målestasjon var 3,9 grader over normalen, mens Pasvik-Svanvik målestasjon målte 3,5 grader over normalen. Dette betyr at det har vært en mild vinter, men det er fremdeles et stykke unna temperaturrekord for begge stasjonene. Det har også vært mildere ved gamle Pasvik målestasjon.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no