15. okt
RUSSLAND: Man overdriver Russlands rolle i handelsomsetningen i Sør-Varanger, sier daglig leder Terje Meter i Kirkenes næringshage.
 
Meyer vil handelsmyte til livs
Daglig leder Terje Meyer i Kirkenes næringshage vil myten om at omsetningen i varehandelen i Kirkenes tilsvarer en by på 30 000 innbyggere. Man overdriver handelen fra Russland, mener han.

Publisert: 17.jan.2015 10:28
Oppdatert: 23.okt.2017 10:46

Meyer har sittet som leder for næringshagen i to år og går av om halvannen måned. Han understreker at «den russiske faktoren» i det lokale næringsliv er både viktig og velkommen, men betydningen overdrives.

– Det fører til vekst i næringslivet, men ingen av oss er tjent med en feilaktig forståelse av hvilken betydning dette har i hverdagen, sier Meyer.

Realistisk

Næringshagens daglige leder mener det er viktig å ha en realistisk forståelse når man snakker om russehandelen i Sør-Varanger.

– Det gir det beste grunnlag for å videreutvikle det vi har bygget opp gjennom over 20 år. Fakta er bedre for utforming av politikk og næringsutvikling enn myter.

Meyer hører til stadighet at Kirkenes med sine drøye 10 000 innbyggere har en omsetning i varehandelen som tilsvarer en by på 30 000 innbyggere.

– Denne myten ble sist gjentatt i TV-programmet «Lille Norge og stormaktene» på NRK denne uka.

Detaljhandel

Meyer tar Statistisk sentralbyrå (SSB) sin statistikk om detaljhandel som eksempel. Detaljhandel omfatter varer til personlig bruk eller til husholdningsbruk.

– Enkelte typer forretninger omfattes ikke i detaljhandel, blant annet salg av motorkjøretøy og salg av tjenester. Jeg tror vi kan anta at det bildet som viser seg i detaljhandelen er representativt, og at omsetning i andre typer forretninger ikke utgjør en stor forskjell.

Gjennomsnittlig omsetning i detaljhandelen per innbygger i Norge var i 2013 på 75 678 kroner. Det tilsvarende i Sør-Varanger var 87 073 kroner.

– Tar man utgangspunkt i snitt for landet og 10.000 innbyggere, ville man fått en totalomsetning lokalt på rundt 756 millioner. Det reelle snittet for kommunen ligger på rundt 870 millioner. Vi må anta at den jevne innbygger i kommunen ikke bruker nevneverdig mer enn snittet i Norge i detaljhandelen, så differansen på 113 millioner må man anta er handelslekkasje, og primært mot Russland. Og tar man denne differansen og deler på landsgjennomsnittet, utgjør det rundt 1500 ekstra innbyggere.

Grensepassering

Dette stemmer bra med politiets statistikk om grensepasseringer, mener Meyer.

– Ifølge politiet var det 320.000 grensepasseringer i 2013. Da teller man alle som passerer begge veier, så tallet må halveres for å finne ut hvor mange personer som har reist. Det reelle antall personer blir da cirka 160 000. Vi kan anta at cirka 100 000 av disse er russiske handlende, resten er annen trafikk. Vi har videre gjort en grov antakelse av at disse handler for rundt en tusenlapp hver når de er her. Dette gir en omsetningsøkning på 100 millioner. Tallene avviker dermed ikke så mye.

Meyer har også sett på antallet ansatte i detaljhandelen.

– Ifølge SSB var det  499 ansatte i detaljhandelen her i 2013, noe som skulle tilsi at hver arbeidsplass gir en omsetning på 1, 7 millioner. Differansen på 113 millioner skulle da i teorien utgjøre en økning på 65 arbeidsplasser i detaljhandelen som et resultat av handelslekkasje til Russland.

Forhastet

– Man har sett på statistikk for byer av en viss størrelse, som også vil ha mye handelslekkasje fra omlandet, og trukket noen forhastede slutninger når man har snakket om handel som en by med 30 000 innbyggere her.

Næringshagens leder sier det likevel ikke er til å stikke under en stol at Russland har stor betydning.

– Den økonomiske betydningen er stor og en god del arbeidsplasser er sikret som resultat av de åpne grensene. Det eneste fornuftige for oss lokalt burde være å bygge opp under den verdiskapningen dette utgjør. Med den nye forståelsen ser vi hva den russiske faktoren utgjør i dag og skape en forståelse av hva den kan utvikles til i fremtiden. Vi håper mange vil bidra til å kartlegge og analysere også denne verdiskapningen. Da kan vi ha en fornuftig og kunnskapsbasert utvikling av næringspolitikk og vi kan ha et realistisk bilde av hvordan nasjonale politiske tiltak påvirker oss lokalt, sier Meyer.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no