22. okt
BÅDE OG: Temperaturmessig var det store svingninger i februar. Nyrud hadde lavest målte med 33,1 mens det flere plasser inne i Bøkfjorden på private termometre ble målt under 25 flere dager.
 
Mildere enn normalt
Ei god uke var guffen kald i februar, men flere mildværsdager gjorde at snittemperaturen i Sør- Varanger lå rundt et par grader over normalen.

Publisert: 04.mar.2013 15:31
Oppdatert: 23.okt.2017 11:13

Kvikksølvet i gradestokken fikk tøyd seg seg godt i februar i Sør-Varanger. På Nyrud skilte det eksempelvis hele 37,4 grader mellom laveste og høyeste temperatur. I Kirkenes 27, 8.
Som vanlig var det kaldest i Øvre Pasvik. Normalen, snittet av temperaturene de siste tretti år , er 13 minus på Svanvik og 11,1 i Kirkenes. Snittemperaturen i årets andre måned lå henholdsvis 2,2 og 2, 0 grader over normaltemperaturen.
Private målinger har vist under 36 grader, men på den offisielle målinga på Nyrud var minus 33,1 grader den 8. februar lavest målte temperatur i vår kommune. Svanvik har 30,2 samme dag, mens det i Kirkenes ikke ble målt lavere enn 24,4. Kaldeste dag på flyplassen, der man måler vind og temperatur, var den 7. februar
– Absolutt laveste offisielt målte temperatur i Finnmark var på Cuovddatmohkka med 35,4, med Kautokeino og Cihccajavri med 34 kalde grader 8. februar hakk i hæl, opplyser førstekonsulent hos værvarslinga i Nord-Norge, Stein Øines.
For ordens skyld kan nevnes at laveste måling i værvarslingas historie i Sør-Varanger er 48,6 grader på den gamle målestasjonen i Øvre Pasvik.
– 1966 var det en meget kald vinter og rekorden fra den første dagen i februar er ennå ikke slått, sier Øines.

Mildvær

Når snittet blir over to grader varmere enn normalt må det med såpass lave temperaturer også ha vært noe mildvær.
Høyeste temperatur i Sør-Varanger i februar 2013 var målt på Nyrud og Svanvik med 4,3 grader. I Kirkenes ble det samme dag, 26. februar, målt 3,4 grader pluss. I Finnmark var det Vardø Radio, som hadde det mildest med sine pluss 4,5 februargrader.

Mindre nedbør

I vårt nedbørfattige område ble vi heller ikke denne februarmåneden vitne til de store nedbørsmengder. På målestasjonen på Svanvik utgjorde de 17,2 millimeterne en målte kun 85 prosent av normal februarnedbør.
I Vardø utgjorde 40,8 millimeter nøyaktig hundre prosent av månedsnormalen.
Mest nedbør på en dag i februar falt det på Svanvik med 2,9 millimeter den 28., noe som utgjør en formidabel snømengde.
I Sør-Varanger ble folk, med unntak av noen vindfulle dager på kysten, lite plaga med vind. På flyplassen var 14,5 meter per sekund den 23. kraftigste vinden som ble målt.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no