8. des
Miljødirektoratet mener Norterminal Kirkenes driver omlasting i strid med tillatelsen.
 
Miljødirektoratet vil stanse Norterminals oljeomlasting med lagerskip i Bøkfjorden
- Dette handler om at Direktoratet vil ha omkamp, sier Norterminal.

Publisert: 12.feb.2015 18:07
Oppdatert: 23.okt.2017 10:47

- Norterminal Kirkenes må stanse bruk av lagerskip for omlasting av råolje i et bestemt område. Virksomhetens beredskap for å håndtere eventuelle uhellsutslipp er dessuten ikke tilfredsstillende, skriver Miljødirektoratet i en nyhetsmelding torsdag ettermiddag.
Miljødirektoratet påpeker at Norterminal Kirkenes har tillatelse til å drive omlasting av råolje med bruk av lagerskip (FSO) og fra skip til skip (STS) av petroleumsprodukter i fire områder i Bøkfjorden og Korsfjorden i Sør-Varanger kommune i Finnmark.
- Omlasting med lagerskip kan skje i tre av områdene, men ikke i det området virksomheten nå benytter for å laste om olje fra Russland. Virksomheten kan drive oljeomlasting direkte fra skip til skip i alle de fire områdene, fordi dette vurderes som mindre risikabelt for mulig miljøskade.
Miljødirektoratet hadde nylig en kontroll av virksomheten, og mener da å ha oppdaget da at virksomheten drev i strid med tillatelsen.
- Vi ser alvorlig på at Norterminal Kirkenes laster om råolje i Bøkfjorden i strid med kravene vi har satt til virksomheten. Oljeomlastingen foregår i et område nær land, med flere sårbare miljøområder i nærheten og i en nasjonal laksefjord. Virksomheten må derfor snarest stanse omlasting med bruk av lagerskip i dette området, slik at de driver i tråd med kravene, sier avdelingsdirektør Bjørn Bjørnstad i Miljødirektoratet i nyhetsmeldingen.

Omkamp

Norterminal bestrider avvikene, og mener Miljødirektoratet legger opp til en omkamp om oljeomlasting i Sør-Varangers fjorder.
– Vi fikk som kjent tillatelse etter å ha klaget til Miljøverndepartementet, og direktoratet forsøker nå å få en omkamp, mener Arne Ramstad i Norterminal.
Hovedstriden er om det drives omlasting med fast forankret lagerskip (FSO), eller om det drives skip til skip omlasting (STS).
– Vi driver skip til skip omlastinger, og har fått bekreftet av både Sør-Varanger kommune og av Kystverket at vår forståelse av reguleringsbestemmelsene er riktig. I vilkårene er det ikke satt begrensinger verken for antall skip, eller hva slags skip vi kan operere med, understreker Ramstad.
Miljødirektoratet foretok inspeksjonen 29. og 30 januar. I rapporten heter det også at virksomheten ikke kan dokumentere oppsamlingvolumet i lenseringen som legges rundt skipene ved omlasting, og at det under tilsynet lå betydelig mengde is og issørpe tett inntil lenseringen, noe som ville kunne påvirke en eventuell forurensningsaksjon negativt.
– Vi mener å kunne dokumentere at dette ikke stemmer, kommenter Arne Ramstad i Norterminal.

Kraftig reaksjon

Ramstad reagerer kraftig på flere sider av fremgangsmåten i saken, blant annet på at direktoratet legger saken ut til pressen uten at bedriften har fått anledning til å uttale seg.
Neste omlasting er ventet å skje i neste uke.

Hvordan forholder Norterminal seg til Miljødirektoratets beskjed om at; "virksomheten snarest må stanse omlasting med bruk av lagerskip i dette området slik at de driver i tråd med kravene"?

- Vi forholder oss greit til dette, i og med at vi som sagt mener vi ikke bruker lagerskip. Dersom saken ender med at vi ikke får gehør for vårt syn, så får vi jo slutte å bruke akkurat det skipet. Men vi reagerer kraftig på fremgangsmåten og mener myndighetene endrer vilkårene i 12. time. Vi reagerer også på at de heller ikke gir oss klagefrist ved at de går ut med saken på denne måten, uten at vi har fått anledning til å komme med vårt syn.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no