12. nov
PRIS: Steinar Wikan (til høyre) er den første som mottar miljøprisen fra Naturvernforbundet i Sør-Varanger. Forbrundets leder, Gunnar Reinholdtsen, overrakte prisen onsdag.
 
Miljøpris til Steinar Wikan
Naturvernforbundet i Sør-Varanger overrakte onsdag en miljøpris til Steinar Wikan for sitt arbeid i og for naturen.

Publisert: 19.mar.2016 19:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:02

Miljøprisen er kalt Naturvern i Sør-Varanger» og deles ut for første gang. Den første prisvinneren, Steinar Wikan, var Sør-Varanger kommunes første miljøvernrådgiver og har i en årrekke vært en kjent bjørneforsker.

Miljøfond

Det var Tor Aarnes som i 2001 tok initiativ til og donerte grunnkapital for et miljøfond. Da tok man i bruk det gamle foreningsnavnet Naturvern i Sør-Varanger, som ble startet opp i 1951, inntil det på 90-tallet skiftet navn til Naturvernforbundet i Sør-Varanger.

Avkastningene av fondet har gitt støtte til en rekke lokale miljøtiltak i kommunen.

– Etter rentenedgangen gir avkastning på penger i banker ikke tilstrekkelig utbytte til utdeling. Da ble det nødvendig å gjøre en endring. Fondet ble derfor i fjor omorganisert til en miljøpris, sier leder i Naturvernforbundet i Sør-Varanger, Gunnar Reinholdtsen.

Første pris

Steinar Wikan er den første som får denne miljøprisen.

– Hva er mer naturlig enn at denne første utdelingen tar utgangspunkt i Pasvikdalen? Dette er en av de viktigste bjørneområdene i Norge. Wikan har utmerket seg gjennom sitt arbeid i og for naturen og gjennom sin formidling av resultatene fra forskning og utvikling i det grensesprengende samarbeidet som han har vært en viktig del av. I det internasjonale miljøsamarbeidet mellom Norge og Russland, i den lokalt baserte forskning og overvåking av rovdyr og spesielt bjørn. Ikke minst i formidling av kunnskap om bjørnen og dens adferd har han hatt stor betydning, sier Reinholdtsen om prisvinneren.

Pragmatisk

Wikan har tidligere også vunnet Kongens fortjenstmedalje for sitt arbeid.

– Det vi har lagt spesiell vekt på i forbindelse med miljøprisen, er at Wikan har vært med på å bygge en pragmatisk holdning til vår lokale bjørnestamme. Vi tror at hans forskning og formidling er en viktig årsak til den relativt store aksepten folk flest har for bjørnens nære tilstedeværelse. Folk føler at de kjenner bjørnen, at kloke og fornuftige mennesker følger med på bjørnestammen og dens utvikling og at riktige tiltak iverksettes når det er nødvendig. Det gjør at svært mange har stor forståelse og glede over bjørnens tilstedeværelse i kommunen, og de fleste føler seg trygge. Dette er av uvurderlig betydning for forvaltningen av vårt største rovdyr og for muligheten til å gi livsrom for bjørnen, sa Reinholdtsen.

Foredrag

Før Naturvernforbundets årsmøte onsdag ble det også holdt to foredrag. Solveig Steinmo snakket om det lokale byggeprosjektet «Positivhus og miljøgrend» og Harald G. Sunde snakket om den kommende bokutgivelsen med Stopp Dødsskyene, Nikkelproduksjon, forurensning og miljøkamp som tema.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no