9. des
STRØM: John Einar Jervidalo og Asbjørn Wollmann ved stikkontakten som gjør testvogna til en mer behagelig og miljøvennlig arbeidsplass.
 
Miljøvennlig bilsjekk
NAF har blant Europas mest moderne testvogner. Nå er den blitt grønnere også.

Publisert: 28.okt.2015 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:57

Med en stikkontakt kan testsenterets funksjoner klare seg uten det bråkete dieselaggregatet.

Først ut

– Og det var vi i NAF Sør-Varanger som kom på idéen, forteller leder Asbjørn Wollmann stolt. Vogna er nå i sitt andre driftsår, og den har vært en suksess. Den kan teste det meste på biler, men for å kunne drifte alle systemer har man tidligere vært avhengig av en bråkete dieselmotor.

– Vi så de svarte merkene på asfalten etter at den var her sist. Det var ikke pent, forteller John Einar Jervidalo.

Idéen med å få driftssystemet over på strøm var det avdelinga i Sør-Varanger som kom på.

– Men det var avdelinga i Vardø som fikk det på plass først, men vi er en god nummer to altså, smiler Wollmann. Nå jobber NAF sentralt med å få til strømtilgang over hele landet, der det er mulig.

Bedre arbeidsmiljø

I løpet av et femdagers besøk utenfor Barentshallen, brukte testvogna rundt 150 liter drivstoff. På en måned blir tallet da oppi 600 liter.

– Denne er nå bygget for å gå på 400 volt. Vi har ikke så mange uttak i Sør-Varanger, men har nå fått det installert her, forteller Jervidalo.

I tillegg til miljøaspektet er det også mye mer behagelig å oppholde seg i vogna.

– Før måtte vi lukke døra inn til selve kontrolldelen når vi skulle snakke med kundene. Det trenger vi ikke nå, sier NAF-lederen. Ikke minst er det blitt en mye bedre hverdag for dem som utfører kontrollene.

– Det er blitt en helt ny hverdag. Ikke bare rent arbeidsmiljømessig. Det er også mye lettere å oppdage ulyder og slikt på bilene jeg jobber med, forteller kontrollør Ole Onshuus.

Han har for øvrig mye å gjøre, og Wollmann forteller at medlemsmassen til NAF i Sør-Varanger har økt jevnt og trutt siden testvogna kom i drift.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no