23. okt
IS: I Kirkenes ble det laget en arena av 190 tonn is for Morten Traaviks versjon av rettssaken under årets Barents Spektakel. Det inspirerte tydeligvis den ene parten i den ekte versjonen av saken, som går i Oslo tingrett denne uka og neste.Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 
Miljøvernere avduket isskulptur før klimarettssak
Miljøbevegelsen avduket mandag en isskulptur utenfor Oslo tingrett som et symbol på klimarettssaken mot staten, som starter tirsdag.

NTB
Publisert: 13.nov.2017 21:00
Oppdatert: 14.nov.2017 09:42

Greenpeace og Natur og Ungdom viste fram skulpturen under en pressekonferanse mandag formiddag. Organisasjonene, med støtte fra Besteforeldrenes klimaaksjon, har saksøkt staten for åpningen av oljeboring i Barentshavet. De mener oljevirksomheten bryter med Grunnlovenes paragraf 112.

Paragrafen fastslår at enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og at ressursene skal forvaltes slik at også de kommende generasjoners rettigheter ivaretas. Den krever også at staten gjennomfører tiltak i tråd med dette.

– Vi mener tildelingen er ugyldig fordi det representerer et for stort inngrep i framtidige generasjoners klima og fordi klimakonsekvensene ikke er utredet, sa Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge, til NTB søndag.

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted avviser ikke overraskende alle påstander.

– Grunnloven forbyr ikke vedtak som vil kunne ha negative konsekvenser for miljøet, men pålegger staten en plikt til å gjennomføre tiltak som avhjelper skadelige virkninger, og det har staten gjort, lyder argumentasjonen i Sejersteds sluttinnlegg.

Saken i Oslo tingrett varer fram til 22. eller 23. november.


 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no