13. nov
LITE MEKK: Det er ikke mye den vanlige mann i gata kan, eller bør gjøre på bilen sin. Men to ting må man kunne. (Foto: Martin Gramnæs).
 
Mindre og mindre bilmekking for mannen i gata
- Vi kan ikke forvente mer enn at bileierne selv peiler olje og sjekker dekktrykk.

Publisert: 16.feb.2015 22:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:47

Det sier rådgiver i Statens vegvesen, Roger Strand. Det er ofte penger å spare på å gjøre enkelt vedlikehold selv. Men lista over hva man får til med begrensede kunnskaper, krymper år for år.

Innviklet

Strand påpeker at noe så enkelt som et hjulskift ofte gjøres feil i dag.

- Mange tar feil med forskjellige muttere til aluminium- og stålfelger. Flere glemmer også å etterstramme mutterne, sier han og legger til at dette ikke gjelder på langt nær alle, - men mange. Selv skifte av vindusviskere kan bli en komplisert sak på moderne biler.

- Mange nye biler har viskere som går helt under panseret, og man må vite noen triks for å få disse opp, sier han. Oljeskift er en annen ting mange fler gjorde selv før i tiden. Dette har også blitt mye mer komplisert.

- Motoren er ofte kapslet inn av masse plastdeksler både over og under. Først må man ha utstyr til å fjerne disse, og så må man lokalisere oljefilteret. Det er ikke gitt at det står på den plassen man tror, sier han og tilføyer at det har skjedd en enorm utvikling de siste 10 årene.

Alt er lov

Imidlertid er det ingenting som er «ulovlig» å gjøre på egen bil, dersom man har peiling.

- Men det krever kompetanse. Har man ikke det, så bør man heller ikke prøve å gjøre det selv. Det er blant annet mye mer elektronikk på bilene, noe som krever eget utstyr.

- Nå lyser det en lampe når noe er galt. Men den sier ikke spesifikt hva som er feil, poengterer rådgiveren. Det er imidlertid et par ting man må kunne.

- Alle må kunne peile olje og sjekke lufttrykk i dekkene. En del nye biler, - og da spesielt dieselbiler, har et oljeforbruk, så det er lurt å følge med.

Dette gjør vi selv

At det blir færre og færre hobbymekanikere, bekreftes av en undersøkelse gjort av analysebyrået YouGov for butikkjeden Biltema. Prosentandelen viser andel som svarte ja, på spørsmål om forskjellig bilvedlikehold.

Resultat:

Fyller spylervæske: 75 prosent

Bytter dekk: 54 prosent

Bytter vindusviskere: 52 prosent

Skifter hovedlyspære: 33 prosent

Lader batteriet: 30 prosent

Bytter batteri: 26 prosent

Skifter olje: 19 prosent

Skifter oljefilter: 13 prosent

Skifter luftfilter: 13 prosent

Skifter tennplugger: 11 prosent

Skifter eksosanlegg: 7 prosent

Gjør ingen av disse tingene selv: 13 prosent

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no