10. des
MILJØMINISTER: Tine Sundtoft.
 
Ministeren sier nei til jaktlagpenger
Miljøvernministeren vil ikke gi penger til kommunene så de kan organisere jaktlag. Nå vil Cecilie Hansen mobilisere politikerne på Stortinget.

Publisert: 07.sep.2015 15:47
Oppdatert: 23.okt.2017 10:55

I august gikk det en henvendelse fra stortingsrepresentant Helga Pedersen til miljøvernminister Tine Sundtoft.

Pedersen spurte om regjeringen vil sikre at kommunene fortsatt kan ta ansvar for organiseringen av skadefellingslag. Hun viste til at ordførerne i Sør-Varanger, Nesseby og Tana har måttet kutte sitt faste interkommunale jaktlag, etter at den statlige støtten forsvant.

– Dette har ført til en krevende situasjon i en periode med mye sau som blir tatt av bjørn. For de som er berørt er det viktig å få avklart framtidig organisering og finansiering av skadefelling, skrev Pedersen.

Ministeren svarer imidlertid nei. Hun står på at dagens regelverk ikke åpner for den typen støtte til kommuner, og viser til at de øremerkede rovviltmidlene er veldig etterspurt.

Frykten er at midlene ikke vil nå frem om de skal dekke mer enn de gjør i dag.

– Vi får dårligere gjennomføringskraft og måloppnåelse i rovviltarbeidet, skriver hun blant annet i svarbrevet sitt.

Fast jaktlag

– Vi ønsker å ha det som det var før, med et kommunalt styrt jaktlag som trenes opp. Vi kan ikke ha en rovdyrforvaltning basert på frivillighet, sier ordfører Cecilie Hansen. Hun forteller at kommunene vil forsøke å få støtte utenfra fremover.

– Vi vil stå på vårt, og fremme saken i andre mulige organer. Vi må prøve oss på partiene i Stortinget nå, og se om vi får det inn politisk, sier hun.

Dårlig betalt

Det kan være noen flere ting å ta tak i da. Jeger Vidar Pettersen mener jegerne fremdeles får dårlig betalt som en del av et kommunalt jaktlag.

Kommunen må styre skadefellingslagene for at jegerne i det hele tatt skal få betalt, ut over å få dekt utstyrskostnader. Men summen jegerne får er ikke nok til å veie opp for tapt arbeidstid, mener Pettersen.

– Da ordningen først ble satt i gang var det grei betaling. Nå er det økonomisk tap, for det dekker ikke arbeidsdagen på jobb. Man stiller opp mer av dugnadsånd eller egen jaktinteresse, sier han.

Ordfører Cecilie Hansen forteller at jegere i Sør-Varanger får 1400 kroner per jaktdøgn når de er ute på skadeskyting. På spørsmål om sjanse for at jegerne får bedre betalt, svarer hun:

– Dette ser vi på. Jeg ønsker gode rammer for jaktlag og jegere. Så dette må vi få en total vurdering av for den langsiktige løsningen som vi også jobber med.

Hansen håper på en langsiktig avtale med jegerne.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no