10. des
MINNESTEINER: Åpning av minnestedet for de tvangsevakuerte som ble begravet på Stavne gravlund i Trondheim.
 
Minnested for de tvangsevakuerte
Trondheim har laget et minnested for de 28 som døde der under tvangsevakueringen i 1944. Tre var fra Sør-Varanger.

Publisert: 17.sep.2017 10:58
Oppdatert: 23.okt.2017 11:25

Høsten 1944 kom ordren fra Hitler om å tvangsevakuere befolkningen i Finnmark og Nord-Troms. Folk ble drevet ut i båter og tvunget sørover. Rundt 20 000 mennesker kom i transitt til Trondheim, men mange døde av påkjenningene.

På Stavne gravlund ligger 28 personer begravet. I tillegg er det to personer med ukjent grav. Mange familier visste ikke hvor deres slektninger befant seg eller var begravet.

Minnet de døde

Dette er bakgrunnen for at det nå har blitt laget et minnested, der hver av de 28 døde har fått en stein, hentet fra hjemstedet. Johan Rova (68), Anna Marie Ollila (54) fra Bugøynes, og Ilse Helen Strachota (fire måneder gammel) fra Elvenes, mistet livet under evakueringen. De tre steinene fra Sør-Varanger ble sendt med hurtigruta i sommer, sammen med alle de andre steinene fra Finnmark.
Det er kunstneren Sissel M. Bergh som står bak prosjektet.
– De døde fikk aldri komme hjem igjen. Det er mellom 1000-1500 km mellom Trondheim og NordTroms/Finnmark. Vi henter en bit av hjem til dem, skriver hun i prosjektbeskrivelsen av det samisk/kvenske minnestedet.

Bønn om fred

I tillegg til en stein for hver av de 28 som døde, er det satt opp en stein fra Vassfjellet, fjellet som overskuer Trondheimsdalen. På denne steinen er det festet en rustfri stålplate hvor de dødes navn, fødsels- og dødsdato og tilknytningssted er inngravert. I tillegg er det en tekst om tvangsevakueringen, om steininnsamlingen og en bønn om humanitet og fred. Teksten vil være både på samisk, kvensk og norsk.

Seremoni

Da steinene kom til Trondheim ble de kjørt i prosesjon med politieskorte gjennom byen fra hurtigrutekaia til Stavne til gravlund. 7. september var det offisiell åpning av minnestedet med taler fra varaordfører Hilde Opoku og leder for Kirkelig fellesråd, Svein Willy Danielsen.
Kunstner Sissel M. Bergh snakket om prosjektet «En stein for å minnes» og det var musikalsk innslag.

Forfatter og historiker Arvid Petterson mener totalt 339 personer mistet livet under tvangsevakueringen fra Finnmark og Nord-Troms høsten 1944.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no