7. des
LENGRE PERIODE FØR: Frem til og med 2007 foregikk sjølaksefisket over en lengre periode.
 
Misnøye med årets sjølaksefiskeregler
Også i år begrenses sjølaksefisket til tre dager i uka og kun i perioden 1. juni til 1. juli. Det liker Sjølaksefiskarlaget svært dårlig.

Publisert: 11.apr.2013 10:01
Oppdatert: 23.okt.2017 10:38

- Vi er veldig lite fornøyd, sier lederen for Sør-Varanger Sjølaksefiskarlag, Astrid Daniloff.
Daniloff sier Sjøfiskarlaget har fått informasjon om at årets regler blir de samme som i fjor. Det vil si at garnfisket kan på gå tre dager i uken fra 1. juni til 1. juli, mens fiske med not kan skje fra 1. juni til 21. juli.
- Dette er en sterk begrensning i både antall dager og i tid som gjør at inntekten vår er kraftig redusert. Av og til kommer vi oss heller ikke ut på grunn av dårlig vær, og den tiden legges ikke til, forklarer Astrid Daniloff.

Reduksjon

Frem til og med 2007 kunne sjølaksefiske foregå fire dager i uken, og også over en lengre periode.
- For oss som også videreforedler fangsten, vi salter og røyker, så betyr det nok en reduksjon i inntekten på minst 50 000 kroner, sier Daniloff som minner om at sjølaksefisket er en viktig bi-inntekt i primærnæringene.
- 25 000 kroner eller 50 000 kroner er ikke mye for dem som allerede har en høy inntekt. Men for dem som driver landbruk, fiske og reindrift er dette en viktig attåtnæring.

Marginal gruppe

- Det er vanligvis bestanden som er brukt som argumentasjon. Men vi vet, og har forskerstøtte, på at det er godt med fisk i havet og i elvene. Etter vår mening bryr ikke forvaltningen vi har nå seg, de vil heller kjøpe oss ut og selge fiskekort i elvene i stedet.
Daniloff anslår at det er 800 sjølaksefiskere i landet.
- I Sør-Varanger har vi 13 i tillegg til noen som har private bruk. Vi mener det beste ville vært om vi fikk et annet forvaltningsorgan. Tidligere hadde vi regional forvaltning med et eget laksestyre for Varanger-området. Det var en bedre løsning enn å ha Direktoratet for Naturforvaltning som Jeger- Fiskerforbundet har mye makt over.
Det har ikke vært mulig å få svar fra Direktoratet for Naturforvaltning på motivasjonen for årets regelverk og maktforholdet i forhold til hobbyinteressene.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no