23. okt
STUDENT: Camilla Sivertsen har levd på lønna fra Sydvaranger mens hun studerte. Nå er den muligheten borte.
 
Mister studiesjansene sammen med jobben
Tidligere Sydvaranger-arbeider Camilla Sivertsen får ikke dagpenger hos Nav om hun vil fortsette på Fagskolen i Kirkenes. Den er nemlig for komprimert.

Publisert: 11.des.2015 13:34
Oppdatert: 23.okt.2017 10:58

Da Sydvaranger gikk konkurs, var det nærmere 370 ansatte som mistet jobben. For litt over ti av dem, skaper det uventede utfordringer. De mister nemlig samtidig studiemulighetene om de vil ha dagpenger mens de er arbeidsløse.

Camilla Sivertsen er en av dem som begynte på den nye Fagskolen for anlegg og bergverk i Kirkenes i høst. Men den desentraliserte utdanningen er basert på at man tar den på siden av arbeid.

– Nå har Nav gjort vedtak på at ingen som studerer får dagpenger. Såvidt jeg vet får vi ingenting om vi fortsetter på studiet, sier hun.

Det synes hun er merkelig.

– De gir vanligvis ikke penger til studier, men man skulle trodd at de ønsket at vi skal studere videre, for det sørger jo for at vi lettere kan få jobb. Det er også teit om studiet mister halvparten av elevene, sier Sivertsen.

Det blir ikke lettere av at utdanningen er beregnet på at man er i vanlig jobb.

– Det er samling tre dager i måneden, minus høytider. Det er en toårig utdanning som går over tre år på grunn av det, sier hun.

Kan ikke kombinere

Det hjelper ikke, ifølge Navs regelverk. De konstaterer i en nylig pressemelding at studier som Fagskolen i Kirkenes ikke lar seg kombinere med dagpenger.

Ifølge meldingen, sendte Nav henvendelse til Arbeids- og velferdsdirektoratet for å undersøke om utdanningen på fagskolen kom inn som et unntak. Det gjorde det ikke. Fagskolen er for langvarig og for hektisk til at elevene der kan få dagpenger.

– Det er gitt visse unntak i forskrift om dagpenger under arbeidsløshet. Ved utdanning på dagtid må utdanningen i sin helhet være gjennomført innenfor en tremånedersperiode, samlet sett. Utdanning over tre måneder må foregå utenfor normal arbeidstid, være tilrettelagt for fullt arbeid på dagtid, og progresjonen må være redusert med 50 prosent, står det i meldingen.

Fagskolen måtte altså ha spredt den toårige utdanningen over minst fire år, i stedet for tre, for å kvalifiseres til dagpenger. Det bekrefter fylkesdirektør Nina Haugen til SVA.

Haugen sier at det ikke er noen unntak fra dagpengeregelen innenfor Nav.

– I utgangspunktet er regelverket slik, og vi har ikke mulighet til å særbehandle enkeltpersoner. Så vidt jeg skjønner har vi allerede behandler dagpengesøknadene til de fleste fra Sydvaranger, legger hun til.

Ikke studielån

Det er ikke noe alternativ for Sivertsen å ta opp studielån for et lengre studium, nå mens hun er mellom jobber.

– Jeg har lån og leilighet til 2,1 millioner. Da blir det litt mye å ta opp studielån, sier hun.

På spørsmål om alternativer til studielån, henviser Nav-fylkesdirektøren til Lånekassen. Der forteller kommunikasjonsrådgiver Hanne Bjertnes at studielån er den eneste finansieringsmuligheten de tilbyr. Men der blir 40 prosent av beløpet omgjort til stipend etter bestått eksamen, om studenten bor borte fra foreldrene sine.

Sivertsen sier at Nav har gitt henne beskjed om å klage på saken, siden det er Nav sentralt, og ikke lokalkontoret, som har tatt seg av dette.

Usikkert om Stjørdal

Det finnes også noen få Sydvaranger-ansatte som er på slutten av en liknende utdanning andre steder. Terje Kristiansen skal være ferdig på Stjørdal til våren.

– Jeg har bare tolv skoledager igjen, fordelt på noen få samlinger der, forteller han.

Kristiansen har ikke fått svar på dagpengesøknaden, men han har fått vite av Nav at han kommer til å få avslag. Men han har også fått vite at han bør anke saken.

– Jeg skal prøve, i hvert fall, sier han.

Nav kommenterer ikke enkeltsaker før de det gjelder har fylt ut et skjema om å frita dem fra taushetsplikten. Dermed svarer de ikke på spørsmålet om elevene fra Stjørdal-skolen torsdag ettermiddag.

Det Haugen imidlertid sier klart, er at pressemeldingen de har sendt ut om Fagskolen i Kirkenes ikke har noe med Stjørdal-utdanningen å gjøre.

– Blir dobbelt straffet

Fagskolens fagleder Trond Dahlberg mener situasjonen med Sydvaranger-arbeiderne er forferdelig både for studentene og for skolen.

– Vi føler oss ille berørt. Studentene blir dobbelt straffet for det modige valget med å studere ved siden av fulltids arbeid. Og det er omtrent halvparten av skolens studenter nå, sier han.

Dahlberg sier ikke noe fast om effekten det vil få på skolen å miste halvparten av studentene dette årskullet.

– Det sier seg selv, det er ikke noe moro. Men vi har et ansvar for de som fortsetter, konstaterer han.

Faglederen er imidlertid ikke sikker på at siste ord er sagt. Han forteller at de jobber for å prøve å finne løsninger som gjør at studentene kan fortsette samtidig som at de får dagpenger. Han vil ikke si noe nå om hva de løsningene kan være.

Støtte fra fylkestinget

Fylkestinget i Finnmark kom med en enstemmig, felles uttalelse om fagskolesaken i ukas møte. Der ber de Nav om å bruke unntaksbestemmelsene som ligger i regelverket slik at studentene på Fagskolen kan fortsette samtidig som de får dagpenger.

– Å frata studentene denne statlige økonomiske hjelpen og utdanningsmuligheten, vil være å øke de negative ringvirkninger av konkursen, skriver de. Fylkestinget forventer at Nav hjelper på situasjonen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no