23. okt
TILFELDIG: Politiet kom over mannen på patrulje. (Illustrasjonsfoto: Arkiv)
 
Mistet lappen og fikk 55 000 i bot
En mann fra Sør-Varanger slapp såvidt unna ubetinget fengsel etter en nyttårskjøretur for et år siden.

Publisert: 06.feb.2015 12:41
Oppdatert: 23.okt.2017 10:47

Dommen kom i Øst-Finnmark tingrett 29. januar i år. Der ble mannen dømt for promillekjøring, og to uavhengige tilfeller av hasjbruk.

Mannen sa seg delvis skyldig i retten. Han ble dømt til 36 timer samfunnsstraff, 55 000 kroner i bot, og sertifikattap i 20 måneder regnet fra 1. januar 2014.

Promillekjøringen sto for mesteparten av straffen. Det var klokken 04:40 på nyttårsnatta 1. januar 2014 at politiet tok mannen for det. Han forklarte selv at han hadde drukket to juleøl tidligere på kvelden, før midnatt. Han følte seg edru senere på natta, og kjørte for å hente noen kompiser. I løpet av kjøreturen ble han alkotestet av politiet.

Politibetjentene oppfattet ham heller ikke som påvirket. Men utåndingsprøven viste 1,04 i promille, og dermed ble han brakt inn for en påfølgende blodprøve. Til sammen beviste politiet at han hadde minst 1,0 i promille da han kjørte - godt over den lovlige grensa på 0,2.

Nesten fengsel

Påtalemyndigheten ønsket 36 dager i fengsel, i tillegg til en bot på 55 000 kroner. Retten var på nippet til å gi mannen ubetinget fengsel: Mannen var et lite stykke under promillegrensen til ubetinget fengsel, men hadde med seg flere passasjerer og kjørte langt.

Men retten gikk i stedet for 36 timer med samfunnsstraff. De viste til at mannen har hatt en positiv utvikling, har blitt rusfri, og at fengselsstraffen kunne ha ført til at han mistet jobben.

Retten hadde derimot ingen motforestillinger mot boten på 55 000 kroner.

Mannens førerkort har vært beslaglagt siden han ble tatt for promillekjøringen for litt over et år siden. Derfor regnes sertifikattapet fra den datoen.

Mannen innrømmet også å ha røyket hasj rundt 19. september 2013, og i romjula 2013. Det hadde han tilstått til politiet etter at de fant THC i to urinprøver fra ham. Det ville vanligvis ført til bot, men fungerte som straffeskjerping i dette tilfellet.

Selvlagde hansker

Mannen sto samtidig tiltalt for å ha slåsshansker i sitt eie, noe som er ulovlig for folk flest i Norge. De mistenkte slåsshanskene ble funnet på en ransakelse hos mannen, der politiet fant dem i bilen hans. De var imidlertid metallgjenstander som mannen selv hadde lagd, og retten var i tvil om de kunne lovlig betegnes som slåsshansker.

Retten mente at gjenstandene kunne bli brukt som slåsshansker slik de var beskrevet, men politiet hadde ikke noe bildebevis, og hanskene var blitt destruert i samtykke mellom politiet og den tiltalte mannen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no