21. okt
BRUKER: Liv Astrid Kvammen Svaleng bruker selv terapibassenget etter en trafikkulykke i høst.
 
Mobiliserer for bassenget
Terapibassenget på Kirkenes Sykehus blir mest sannsynlig stengt fra 1. mai. Nå mobiliserer brukerne til kamp.

Publisert: 19.mar.2013 15:33
Oppdatert: 23.okt.2017 10:35

Liv Astrid Kvammen Svaleng har selv opplevd hvor bra virkning terapibassenget har, og nå har hun satt i gang en Facebook-gruppe og en underskriftskampanje for at bassenget skal bestå.

- Jeg hadde skjønt det hvis flyttingen til nytt sykehus var rett rundt hjørnet, men det er jo flere år til det står ferdig, sier hun. Det er som kjent vedtatt at det ikke blir etablert et slikt basseng i det nye sykehuset som er under planlegging ved Førstevann. Sommeren 2011 ble bassenget stengt på grunn av hygieneårsaker, men det ble rustet opp og åpnet igjen, og er nå i bruk, enn så lenge.

Viktig

Det var sist torsdag at Svaleng fikk vite at bassenget er foreslått stengt. Det var da snakk om at dette kunne skje 1. april, men hun fikk mandag vite at dette uansett ikke skjer før 1. mai.

- Det var veldig bra. Da har vi ihvert fall litt bedre tid til å mobilisere og engasjere folk i saken, sier hun. Underskriftskampanjen starter på onsdag, og folk vil stå ute med lister på forskjellige butikker og kjøpesentra i kommunen.

Og så håper jeg at folk går inn på Facebook-siden vår, legger hun til.

Må spare

Klinikksjef Rita Jørgensen forteller at styret i Helse Finnmark har bedt sykehuset spare inn fem millioner kroner i driftskostnader for å komme i økonomisk balanse. Stenging av bassenget et et av disse foreslåtte tiltakene.

- Vi må se på hva som berører færrest pasienter, og det er beklagelig for dem som rammes. Men det er min rolle som klinikksjef å se på helheten. De fem millionene må hentes et sted uansett, sier hun. Jørgensen forteller videre at det var meningen å holde bassenget åpent fram til man flyttet over til nytt sykehus. Derfor ble det også pusset opp.

- Men når vi nå må spare så kommer dette med bassenget opp igjen.

Det er imidlertid ikke hugget i stein at bassenget stenges. Sparetiltakene skal først drøftes i et møte med tillitsvalgte i midten av april.

- Men slik det ser ut nå, så er det stor sannsynlighet for at bassenget stenger, sier klinikksjefen.

Et tilbud

Det skapte reaksjoner da det ble kjent at man ikke ville inkludere et slikt basseng i det nye sykehuset i Kirkenes. Grunnen er at terapibasseng ikke er definert som spesialhelsetjeneste, men en kommunaltjeneste, eller førstelinjetjeneste.

- Helse Finnmark ser på dette mer som et servicetilbud framfor et viktig behandlingstilbud, sier Svaleng. Hun påpeker at det er mange grupper som rammes når man nå låser døra til bassenget. - Både revmatikere, slagrammede og trafikkskadde for eksempel, sier hun. Det har også vært snakk om at terapibassenget i Barentsbadet kan benyttes til dette formålet, men Svaleng mener dette ikke er godt nok.

- Det bassenget er hverken varmt, eller dypt nok til å fylle den funksjonen. Garderobefasilitetene er heller ikke tilstrekkelige, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no