7. des
KAMPKLARE: Pårørende til beboere på Prestøyhjemmet samlet til hastemøte torsdag kveld.
 
Mobiliserer til eldrekamp
De pårørende til beboere på Prestøyhjemmet nekter å godta at de eldre blir flyttet rundt på grunn av økonomi.

Publisert: 24.nov.2014 11:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:45

- Jeg har blitt nedringt, og pårørende har grått i telefonen, fortalte pårørendekontakt Solbjørg Mortensen på et hastemøte på Prestøyhjemmet torsdag kveld. Her møtte 24 pårørende for å mane til kamp for at de eldre får fortsette å bo i trygge og vante omgivelser.

Kutt

Bakgrunnen for møtet er at det i rådmannens budsjettforslag foreslås å flytte langtidsplasser fra Prestøyhjemmet over til Wesselborgen. Med det kommer en besparelse på en avdelingslederstilling, og det vil også bli etablert tre ekstra langtidsplasser. Men det er flyttingen de pårørende reagerer på. De vil ikke at deres nærmeste må tas ut av sine kjente opplevelser i livets siste fase.

Enkelte av de pårørende stilte også spørsmålstegn ved lovligheten av dette. Flere reagerer på at det nok en gang er det svakeste som blir offer for sparekniven. Antall sykehjemsplasser er redusert siden 2001 og denne planlagte omrokkeringen er et ledd i innsparingen innen helse og omsorg, som totalt må spare åtte millioner kroner neste år.

- I 2001 hadde kommunen 122 sykehjemsplasser, mens de har 80 i dag, poengterte Kirsten Greiner Ovesen.

Se på muligheter

Grete Bernhardsen er leder for Prestøyhjemmet og Wesselborgen, og det er dermed hun som får saken på sitt bord, dersom budsjettet og dermed denne samlokaliseringen av langtidsplasser bankes igjennom på budsjettmøtet i kommunestyret 10. desember.

- Vi må se på alle muligheter dersom dette budsjettet vedtas. Det er viktig, fordi det angår mange mennesker, poengterte hun på møtet. Både beboere, pårørende og ansatte vil bli berørt. En mulighet hun luftet for tilhørerne var å flytte beboerne innad i huset.

- Men dette er noe vi må jobbe med dersom dette vedtas.

Et annet aspekt ved saken er at dersom omsorgssenteret på Bugøynes legges ned, må også disse beboerne ivaretas. Det betyr at de vil måtte flytte inn i dobbeltrom på Prestøyhjemmet.

Går sammen

Det er imidlertid ikke opp til enhetslederen å avgjøre saken. Dette er det politikerne som skal bestemme, og pårørendegruppa har bestemt seg for å sende inn sitt syn på saken i et saksvedlegg til kommunestyret. Sør-Varanger Demensforening har det samme på plakaten og på slutten av møtet bestemte de seg for å slå seg sammen om en felles uttalelse.

- Sammen er vi sterkere, var enigheten blant de oppmøtte. Både Solbjørg Mortensen i pårørendegruppa og Kirsten Greiner Ovesen i Sør-Varanger Demensforening og de andre er meget spente på hva som blir utfallet den 10. desember.

- Vi krysser fingre for at politikerne tenker med hjertet, og ikke med kalkulatoren, sa Mortensen etter møtet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no