8. des
Mobildekningen blir stadig bedre i distriktene i Sør-Varanger i 2016.
 
Mobilselskap ruster opp basestasjonene
Selskapene Telia og Telenor ruster kraftig opp sine mobilnett i Sør-Varanger.

Publisert: 14.mar.2016 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:02

Flere titalls millioner kroner brukes på å ruste opp basestasjonene og få 3G- og 4G-nettet spredt utover kommunen.

Telenor

Mye er skrevet om Telenor og den jobben de har gjort med oppgradering av mobiltelfon-forbindelsen i Pasvikdalen. Men fortsatt er det mange som melder at de sliter med å få gode mobillinjer i distriktene i Sør-Varanger.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge sier at Neiden om kort tid vil få 4G.

– I tillegg har Gassenjarga i Tana, Vadsø og Vardø fått 4G. Fire siter i Kirkenes er OK. Det er også Barentshallen, Mortenstoppen, Brannfjellet og Kirkegårdshøyden. De øvrige 2G- og 3G-sitene i distriktene vil få 4G innen utgangen av 2017, sier Amundsen.

Telia

Netcom er nettopp blitt Telia. Også dette selskapet bruker mange ressurser på oppgradering av basestasjoner og utskifting av G5-nett.

– Vi satser mye på å få 4G på alle våre basestasjoner. Det er dit vi skal. Siden i juni i fjor er 128 stasjoner oppgraderte. Veldig mange av disse ligger i Sør-Varanger, sier dekningsdirektør Tommy S. Johansen.

Han ramser opp stasjonene som allerede er oppgraderte; Ropelv, Jakobsnes, Prestøya, Kirkenes sentrum, Kimek, Sep-verket, Hesseng, Bjørnevatn, Høybuktmoen, Sydvarangers dagbrudd og mot Holmfoss. Det er også oppgraderte stasjoner på tur på Mikkelsnes, Neiden og grenseovergangen mot Neiden, Vintervollen i Jarfjord, Svanvik og Vaggetem, Bugøyfjord og Bugøynes.

– Her er utstyret gjort klart. Her venter vi bare på fiber og montering. Vi bygger også flere nye basestasjoner, fire i tallet, i samarbeid med Sør-Varanger kommune. Disse vil ligge i Lababukt, på Sætherhaugen på Holmfoss, Svartfjellet sør for Melkefoss og på Nyrud. Vi har noen utfordringer, blant annet at vi er avhengige av at disse har en linje til seg, men disse begynner vi byggingen av etter påske, med ferdigstillelse i løpet av våren, sier Johansen.

Tillatelse

Siden flere av disse stasjonene blir liggende i nærheten av grensen til Russland, har Telia ventet på tillatelse til bygging.
– Radiolinjeskudd heter dette på fagspråket. De skyter signalene ut. Vi har vært avhengig av koordinering med annet lands myndigheter, og det har vi nå fått, sier Johansen i Telia.
Hva koster disse oppgraderingene?
– Oppgraderingen av de eksisterende basestasjonse og de ti stasjonene som gjenstår å oppgradere, koster titalls millioner kroner, sier Johansen.
Telia er det nye navnet på Netcom og omfatter også selskapene Chess, OneCall og MyCall. De har i dag rundt 48 prosent av privatmarkedet i Norge. Tallet ligger noe lavere på bedriftsmarkedet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no