14. okt
HYTTEMØTE: Rolf Randa i Ørnevann hytteforening sier at flere hytteeiere blir rammet av Sydvaranger gruves planer om å åpne Blix-malmen.
 
Møte om Blix-malmen
Sydvaranger gruve møtte tirsdag representanter for Ørnevann hytteforening og reindriften.

Publisert: 06.aug.2014 11:35
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

Planene om åpning av Blix-malmen har skapt reaksjoner, både blant hytteeierne ved Ørnevann og reindrifta.
– Det er en del usikkerhet rundt hvor lang tid gruveselskapet vil bruke på denne saken. Da gruva ved Bjørnfjellet åpnet gikk det 18 uker. Gruveselskapet antydet at det ville ta noe lenger tid nå, sier leder i Ørnevann hytteforening, Rolf Randa.

Konsekvenser

– Hvilke konsekvenser vil dette få for deres medlemmer?
– Det er jo klart at for de hyttene som ligger innenfor sikkerhetssonen, så vil en åpning av denne gruva få store konsekvenser og gjøre at de ikke kan bruke hyttene på de årene det er drift her. Det kan være flere år. Det må bli kompensasjon her, men dette var ikke tema på møtet tirsdag. Det var et rent informasjonsmøte.
Hytteforeningen møtte med tre medlemmer.
– Vi fikk iallefall sagt det vi mente og det er at gruveselskapet gjerne må se på andre områder enn denne, sier Randa.

Underjordisk

Også i reindrifta er det sterke meninger om denne saken.
– Vi mener vel at Sydvaranger gruve må slutte å lage hull og mener det er hull igjen som må fylles før det lages nye. Vi er også kritiske til den sammenhengende steingrinda fra Lauvann til Bjørnevatn og til bruk av uberørt natur, areal som ødelegges og det omfanget som disse tippene vil ha, sier leder Egil Kalliainen i Reinbeitedistrikt 5A/C Pasvik.
Han mener også at støy og støv er et problem i dette området.
– Vi vil gjerne ha fortgang i utredningene og miljøregnskapet om underjordisk drift istedet for flere åpne dagbrudd. Vi vil gjerne også hvorfor det gikk så fort med Storsleppa i Bjørnevatn, sier Kalliainen.

Positivt møte

Gruvesjef Ulf Dæhlin sier at han synes møtet med Ørnevann hytteforening og reindrifta var positivt.
– Det er helt klart alvorlige ting som diskuteres her, både for hytteeierne og for reindrifta. Det har vi forståelse for. Vi forstår innvirkningene. Så får vi nå se hva vi klarer å få til for å gjøre ringvirkningene minst mulig for de som blir rammet. Det er ingen uvilje fra vår side om å eventuelt justere planene i så måte, sier Dæhlin.
– Det er ingen vei tilbake her? Dere går for Blix-malmen?
– Ja, det er vi nødt til. Det ligger også i gruveplanen, selv om dette prosjektet vil komme litt før forutsatt.
Sydvaranger gruve vil komme i gang raskest mulig.
– Ja, det vil vi. Om dette blir allerede i løpet av 2014 er avhengig av hvilke høringsfrister og slikt som blir satt. Det er en fordel at vi kommer i gang før telen har satt seg i jorda, sier gruvesjef Dæhlin.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no