15. nov
 
Møteplassen, vel verdt å feire
Det er et samfunnsansvar å ha gode lavterskeltilbud i nærmiljøet.

Publisert: 09.nov.2013 09:40
Oppdatert: 23.okt.2017 11:27

For ei kort uke siden var det fest i det gamle bibliotekbygget i Kongens gate. Der holder Møteplassen til, det åpne fristedet for folk som sliter. Festen ble holdt for å markere og feire at Møteplassen har hatt åpne dører i 20 år.

Som tilbud har Møteplassen vist seg å ha en enorm betydning for brukerne sine. Det bryter ned den isolasjonen folk som sliter fort kan havne i når den psykiske helsa ikke er på topp. Den er et sted å gå til på gode dager og på mindre gode dager. Dette er et sted der hver og en blir både sett og hørt, og ikke minst blir forstått.

«Man føler seg trygge, blir godt kjent med hverandre og med et personale som både faglig kan jobben sin, men ikke minst er dugende medmennesker i tillegg», forteller brukerne selv.

I den spede begynnelse var Møteplassen et treffpunkt kun en dag i uken. Etter hvert ble det tre dager og fra høsten 1999 var Møteplassen et dagtilbud fem dager i uken. Alle brukerundersøkelser har vist at Møteplassen har stor betydning og god effekt for den enkelte bruker.

For bare ett år siden holdt det på å gå riktig galt for hele dette tilbudet. Rådmannen svingte sparekniven og ett alternativ som ble skissert var å kutte hele greia. Mental Helse OG brukerne, klarte sammen å få politikerne til å innse at et slikt forslag er en særdeles dårlig idé. Heldigvis.

«Mange flere vil trenge mer behandling hvis Møteplassen legges ned», ga de beskjed om. Et så tydelig budskap ble hørt, men det endte likevel med halvering av åpningstidene til tre- og to dager i uken fra 1. januar i år.

Nå er budsjettet for 2014 i støpeskjeen og rådmannens budsjettforslag er akkurat lagt frem. I desember er det politikernes tur til å fatte de endelige beslutningene. Vårt råd til politikerne er det ingen tvil om. Å beholde det lavterskeltilbudet Møteplassen er, er en god investering for fremtiden. Forsvinner Møteplassen, vil utgiftene øke på andre poster knyttet til psykiatritjenesten. Behovet for behandling blir større, den enkeltes ensomhet og isolasjon blir større. Sist, men ikke minst blir den menneskelige kostnaden og belastningen for mange enkeltmennesker langt, langt større enn de fleste av oss som ellers definerer oss for friske, kan fatte.

Den nye regjeringen har i sin regjeringserklæring lovet å løfte psykiatrien og sørge for et langt bedre tilbud for alle dem som sliter. Forhåpentligvis vil dette vises i det statsbudsjettet som Stortinget vedtar for 2014. Det er å håpe at dette også kommer den kommunale psykiatritjenesten og lavterskeltilbud som Møteplassen til gode.

Psykisk sykdom er ikke noe som bare kan skje med «andre». Vi kan alle rammes, og det viser seg at stadig flere rammes, - eller tør å innrømme at de er rammet. Mørketallene kan fremdeles være betydelige knyttet til folks mentale helse. Dette gjør det ekstra viktig å sørge for at gode lavterskeltilbud finnes i folks nærmiljø. Det er det et samfunnsansvar å sørge for at vi har.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no