24. okt
SYKLET: De to fortalte at de hadde krysset grensa fra Finland med sykkel og at de var flyktninger fra Syria. (Arkivfoto: Yngve Grønvik)
 
Møtt av flyktninger inne i hytta
- Da jeg kom inn på hytta stod det to der som sa de var syriske flyktninger, forteller en mann. De to hadde kommet over grensa fra Finland på sykkel, og ble senere tatt av politiet.

Publisert: 31.aug.2015 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:54

- Det var en ekkel opplevelse. Etterpå var jeg helt skjelven. De kunne jo vært voldelige, farlige. Heldigvis var de ikke det, forteller mannen til SVA.

Overnattet

Mannen skulle på hytta i nærheten av Ferdesmyra og oppdaget et knust vindu da han kom dit. Døra var låst, så han låste seg inn.

- Og da stod jeg ansikt til ansikt med to syriske flyktninger inne i hytta. Den ene av dem snakket litt engelsk, så jeg spurte dem hva i huleste de gjorde inne i hytta mi. Han svarte at de hadde bare sovet der, forteller mannen.

Men de holdt fast ved at de ikke hadde knust vinduet, de hadde funnet vinduet knust og åpent.

- De hadde spist og drukket, det var matrester og ølbokser på bordet, og de hadde brukt mine sengeklær. Jeg ba dem rydde opp etter seg. De fortalte at de hadde kommet gjennom Sverige og Finland, og at en snill mann hadde gitt dem syklene. De syklene så veldig nye ut, sier hytteeieren.

Flere innbrudd

Da de to hadde ryddet opp, satte de seg på syklene og dro avgårde i retning Bugøyfjord.

- Jeg ringte politiet, og de ble plukket opp. Politiet stoppet på vei tilbake for at jeg skulle identifisere dem. Jeg kunne bekrefte at det var de to som hadde vært på hytta, forteller mannen.

Han besøkte så kroa i Neiden og fikk vite at de hadde hatt innbrudd natta før. Det var blitt stjålet vekslepenger og mat.

- Jeg dro tilbake til hytta og fant en god del søppel i utedoen. Dette tok jeg vare på i en pose og leverte etterpå til politiet for sjekk av innhold og fingeravtrykk. Ut fra det de på kroa fortalte hadde blitt stjålet, og søppelet jeg fant, hadde nok de to vært der og tatt med seg maten, sier mannen.

Avvikler

- Jeg kommer til å avvikle hytta. Det har vært en veldig fin plass å dra til, bort fra støv og bråk i byen, men hytta var gammel og burde vært restaurert. Jeg er pensjonist og har ikke anledning til å gjøre det, og det som skjedde nå var så uhyggelig at jeg ikke har lyst å bruke den mer. Og hvis det er sånn, som Hans Møllebakken sa i avisa, at vi bare har sett begynnelsen på flyktningestrømmen, hvem vet hvem som kommer neste gang, sier han.

Mange spørsmål

- Jeg lurer veldig på hvordan de kan ta seg gjennom det ene landet etter det andre uten at det stilles spørsmål. Og hvis de har så mye driv, så mye energi, har haiket og syklet seg helt hit, hvorfor er de ikke heller hjemme og slåss? Og hvor mange flere har kommet hit gjennom Finland, hvor mange hytter har de vært inne i, og hvor har de tenkt seg videre, spør han.

Politiet i Øst-Finnmark og Kirkenes var ikke tilgjengelige for kommentar til denne saken mandag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no