8. des
NYSGJERRIG: - Det virket som bjørnen stod og snuste, prøvde å få ferten av meg. Reaksjonen da den hørte menneskestemmen var voldsom, forteller Rolf Kollstrøm. (Foto: Rolf Kollstrøm)
 
Møtte hissig binne utenfor hytta
- Det var et skinnangrep, som tatt fra boka, og jeg var ikke redd. Men pulsen ble temmelig høy, sier Rolf Kollstrøm etter møtet med binne og unger i Pasvik.

Publisert: 27.aug.2014 18:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:42

Rolf Kollstrøm var på hytta på Noatun i Pasvik Naturreservat da han helt uventet fikk bjørneselskap.

- Kom i full fart

Nasjonalparkforvalteren i Øvre Pasvik Nasjonalpark har aldri opplevd maken, selv om han har jobben sin midt i kjerneområdet for bjørn.

- 40-50 meter fra hytta er det et engstykke som er delvis slått, og derfra kom bjørnene. De løp til svingen på gårdsvegen, og der ble de stående en stund. Jeg gikk først ut på veien for å se, men snudde for å hente kameraet i hytta, jeg prøvde å være stille og rolig, for jeg ville jo oppleve dette så lenge som mulig. Men jeg hadde bare gått tre-fire meter da den ene bjørnen kom i full fart etter, lagde masse snøftelyder og trampet i bakken. Den stoppet 20-25 meter fra meg, og ble stående, delvis på to bein, et typisk skinnangrep. Jeg tenkte å hente sønnene mine i hytta slik at de også skulle få dele opplevelsen. Da jeg kom tilbake hadde bjørnen gått tilbake mot de andre i svingen, forteller Kollstrøm.

Angrep igjen

Å møte ei binne med unger kan være farlig hvis binna føler seg truet.

- Det var helt vindstille, og jeg tror ikke den var helt klar over hvem den hadde med å gjøre. Det virket som den stod og snuste, prøvde å få ferten av meg. En av sønnene min kom mens jeg tok bilder, og da kom et nytt angrep. Men da ropte jeg til bjørnen: Hva gjør du her? Du skal ikke være her! Den bråstoppet, og det var som hele kroppen ristet da den hørte stemmen min, som om det kom som et sjokk på den å høre menneskestemmen. Den sprang så i full fart tilbake til de andre i svingen, rundt 100 meter fra oss og så forsvant alle sammen, forteller Kollstrøm.

Ble skremt

- I spranget slapp den ei god ruke, og den tok jeg vare på en prøve av, sammen med en mindre klump vi fant på veien. Bjørnene tok av nordover på myra, og da telte min sønn fire bjørner som løp, sier Kollstrøm.

Han forteller at med den kjennskapen han har til bjørn, var oppførselen helt etter boka, bjørnene var helt i utkanten av gården, og da de skjønte at det var folk i nærheten forsvant de fort. Skinnangrepet ble nok utløst av morsinstinket, tror han.

- Jeg ble ikke redd, men da det andre skinnangrepet kom, tenkte jeg det var best å prøve skremme dem unna, og det virket jo veldig bra, når den ble så skremt at den gjorde fra seg i spranget, sier han.

Stor opplevelse

- Det var en helt utrolig opplevelse. Vanligvis ser man jo ikke bjørn i skogen, den ser eller hører deg og forsvinner, kanskje uten at du hører en lyd. Andre ganger rekker man kanskje å se rompa på den før den blir borte. Så dette var en opplevelse jeg bare hadde håpet å kanskje få en gang i livet. Det var utrolig spennende, sier han.

Han legger til at bjørneskiten ble frosset ned for fremtidig analyse på Svanhovd.

- Det jeg fikk vite fra SNO, da de hadde sett bildene, var at det trolig fjorårsunger binna hadde. Jeg var så opptatt av å fotografere at jeg bare fikk sett to unger, men sønnen min telte fire bjørner da de løp av gårde, så den kan ha hatt tre unger, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no