12. des
BEVILLING: Teaterets venner har ikke ambisjoner om å drive skjenking på nivå med Nessekongen Puntila, men vil gjerne servere et glass vin når Hålogaland teater kommer til Kirkenes. - Det nye forslaget er en forbedring, sier Anne-Lill Haabeth.
 
Mulig skjenkeløsning for teatervenner
Rådmannen foreslår nå å gjøre om på gebyret for skjenkebevilling ved enkeltarrangement. – Dette er et litt bedre forslag, sier Anne-Lill Haabeth i Teaterets Venner.

Publisert: 18.mar.2014 12:43
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

I mai i fjor vedtok kommunestyret en endring av gebyrene som rammet små organisasjoner hardt. Teaterets venner er en slik organisasjon. De har kanskje 5-6 arrangementer i året, og etter det nye vedtaket måtte de betale 1 500 kroner i gebyr for hvert arrangement.

Det er en så høy pris at det ikke lønner seg å ha vinservering før teaterstykker, sier Anne-Lill Haabeth.

Endre gebyret

Nå foreslår rådmannen å endre gebyret for enkeltarrangementer fra 1 500 kroner per gang til 1 500 kroner i året.
Bakgrunnen er klagen fra Anne-Lill Haabeth i Teaterets venner hvor hun skriver at konsekvensen av økningen i gebyr er at man må slutte å ha alkoholservering.
– På de arrangementene vi har er det snakk om få kjøpe et glass vin i forbindelse med en teaterforestilling. Det handler om å ha en hyggelig opplevelse og ikke om inntekter. Når rådmannen nå foreslår 1 500 kroner per år er det jo en bedre løsning, i alle fall for oss. Hvis vi har 5-6 arrangementer i året, så tilsvarer det jo omtrent det vi betalte før, 280 kroner per gang, sier hun.

Billigere med flere

Men hun påpeker at dette vil være en bra løsning for de som har flere arrangementer i året, men ikke for de som har få.
– Det er noen som kanskje har ett eller to arrangementer i året, og for dem vil dette likevel bli dyrt. Hvorfor kunne man ikke bare ha det som det var? Hvis avgiftsøkningen skulle være et bidrag til kommunens dårlige økonomi vil nok resultatet heller bli at det kommer færre søknader for enkeltanledninger fremover, sier hun.

Bevillinger

Rådmannen skriver i innstillingen at bevillingsgebyret for lag, foreninger og andre som vil lage små arrangement nok er uforholdsmessig høyt.

I det nye forslaget heter det at gebyret for ambulerende skjenkebevilling settes til 290 kroner. Bevillingsgebyr for enkeltanledninger for lag/foreninger, teater, museum, galleri og lignende settes til minimum 1 500 kroner per år og betales i sin helhet ved første arrangement. Bevillingsgebyr for enkeltanledninger i forbindelse med Kirkenesdagene, Barentsfestivalen, Vinterfestivalen, Krabbefestivaler, Grenseløsfestivalen og lignende festivaler og konsert settes til minimum 4 100 kroner per år.

Begreper

Rådmannen har også avklart en begrepsforvirring som har dukket opp i saken, nemlig forskjellen på ambulerende skjenkebevilling og bevilling for enkeltarrangement. Ved ambulerende bevilling må navneliste på deltakere leveres sammen med søknad om bevilling, det gjelder altså for såkalte lukkede lag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no