12. des
 
Museum mellom trestammene i den finske skogen
Tett inntil riksvei 971 mellom Näätämö og Kaamanen skjuler det seg en skatt av et museum.

Publisert: 26.jul.2016 09:39
Oppdatert: 23.okt.2017 11:06

De fleste i Sør-Varanger forbinder nok en stopp i Sevettijärvi med en stopp på Baari. Nå er den historie, og da kan Siida - Samisk museum og natursenters avdeling i bygda være et godt alternativ. Spesielt nå i juli.

For torsdag 28. juli er det Sevetti-dag i bygda, og da er museet sted for aktiviteter som å lære seg å danse den skolteesamiske versjonen av kvadrilje. Se hvordan en baker i ovnen ute på tunet, gå på loppemarked, drikke kaffe - eller altså få med seg det museet har å by på.

Det samiske museet Siida i Inari har en egen avdeling i den skoltesamiske bygda. To små hus med utstillinger som forklarer om skoltesamenes liv før krigen, om religionen, om krigen, om relokaliseringen og om loven og den spesielle styreformen - der rockestjernen Tiina Sanila nå forøvrig er lederen. Her er også en museumsbutikk med mye av det samme utvalget som i Inari, og også noe fra det ortodokse klosteret i Valamo.

Og her er et stort område med utendørsmuseum, formet etter dokumentasjon og minner fra boplassen i Petsjenga.

Fire kooperativer

Hanna-Maria Kiprianoff og Elina Moshnikoff er på jobb da Sør-Varanger Avis er innom. Elina tar kirkenøkkelen med seg og vi vandrer gjennom den delen av museet som er ute i friluft. Kirken er låst, men de ansatte viser den gjerne frem. Underveis går vi gjennom museets utendørsområde.

Plakater med informasjon forteller historien om folket som ble tvunget til å flytte fra områdene sine.

- I perioder har reinsdyr vært viktige for skoltesamene, men første verdenskrig og tiden etter ødela flokkene. i sine opprinnelige områder brukte de reinsdyra til å dra sleder, lagde klær og støvler, og til å lage verktøy. Kjøttet ble kokt eller tørket.

- Nå er det fire kooperativer i det skoltesamiske området. Vätsäri, Näätämö, Paatsjoki og Ivalo, og reindrift er hovedintekten for noen få familie.

Ødelagt

Museumsgjestene får gjøre seg kjent med sommerboplassen i Suonjel siida, og kan lese at den gamle skoltesamiske måten å leve på fulgte årstidssyklusen. Fra den felles vinterboplassen dro hver familie til sine vår-, sommer- og høstplasser for å fiske og jakte i nærområdene, og for å samle kvinandegg. Boplassen hadde en liten hytte, lager, sauna, ly for sau og reinsdyr, fiskekjeller, båter, horisontale pæler for å tørke nett og en utendørs bakeovn. Skoltesamene sov i telt - beskyttet fra myggen med bommulsnett.

Bygningene i suenjelsiidaen ble nesten fullstendig ødelagt i krigen og tiden etter, og bygningene i utendørsmuseet - boplassen i Petsjenga - er rekonstruert basert på skriftlig dokumentasjon, illustrasjoner, foto og folks minner.

På kirkegården er gravene dekket av mose. Den ortodokse kirken - Trifon av Petsamo - ble opprinnelig bygd som et kapell i 1951, og ble bygd på i 1992 med Ole Albert Gottlebsen som arkitekt.

- Det er gudstjeneste her bare en gang i måneden. De tar minst to timer og en står hele tiden, forteller Elina Moshnikoff.

Elina har sommerjobb i Sevettijärvi på en spesiell ordning der idrettslaget i bygda sponser sommerjobber for unge skoltesamer, eller i det hele tatt unge folk fra bygda.

Elina forteller at moren er fra Sevettijärvi opprinnelig, og selv kunne hun godt tenke seg å flytte tilbake dit.

- Dersom det fantes jobb, og gjerne også en butikk.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no