21. okt
LINDRE: Smittevernlege Drude Bratlien sier mange naturlig nok er utålmodige etter å bli friske. Men en kan lindre og ta hensyn, men ikke forkorte virusforkjøelsene.
 
Mye heftig forkjølelsesvirus på gang
Smittevernlege i Sør-Varanger, Drude Bratlien, forteller at mange er forkjølet for tiden - nesten hele skoleklasser. – Ta hensyn til kroppen ved å tilpasse aktivitetsnivået og og la kroppen hente seg inn, er hennes råd.

Publisert: 13.apr.2016 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:03

Den kan forlenges, men neppe forkortes, den harde forkjølelsen som har sendt mange hjem under dyna med paracet og nesespray innen rekkevidde.
– Virusforkjølelser tar den tiden de tar, men en kan gjøre noe for å få det mer behagelig og lindre ubehag. Sånn som å ta paracet og bruke nesespray. Det fins andre saker og ting å få kjøpt på apoteket, men det mer tvilsomt om en klarer å forkorte sykdommen.

Snørre og gørre

Smittevernlege Drude Bratlien forteller at det før påske var tilfeller av influensa, både type A og type B, med en overvekt av type A.

– Jeg tenkte at nå kommer influensabølgen, men det ble ikke slik. Derimot er det mange som har fått forkjølelsesvirus, forklarer legen.

Hun påpeker at det er en tendens til at folk tror de har influensa når de begynner å «snørre og gørre». Men influensa gir lite luftveissymptomer. De typiske influensasymptomene er muskelsmerter, hodepine, høy feber og sår hals.

Når snørr er med i bildet, så er det vanligivs noe annet, som ulike typer forkjølelsesvirus.

– Men de kan også være ille med tette bihuler, hoste og vondt i hodet.

Bratlien forteller at det er tøffe forkjølelsesvirus som herjer nå, og de er veldig smittsomme. God håndhygiene og hosteteknikk (inn i armhulen) hører med. Men risikoen for å bli smittet er uansett skyhøy, for eksempel via dørhåndtak eller handlevogner i butikkene.

Hente seg inn

Smittevernlegen sier det er viktig å la kroppen få hente seg inn.

– Jeg sier ikke at en skal være sykemeldt på grunn av forskjølelse, men en bør tilpasse aktivitetsnivået slik at kroppen kan hente seg inn. Anstrengelser, som å legge ut på lange skiturer, kan forlenge sykdommen.

En del oppsøker lege.

– De har feber og vondt i halsen, og blir bekymret for om de har fått halsbetennelse eller lungebetennelse. Vi ser at en del har utviklet bihulebetennelse, kanskje fordi dette er litt langvarig.

Rhino-virus og Corona-virus er to vanlige forkjølelsesvirus.

– Jeg vet det har vært tilfeller også av RS-virus i Finnmark den siste tiden, men vi har ikke hatt positive prøver i Kirkenes. RS-viruset kan være problematisk for små barn, i alderen seks måneder/åtte måneder. De kan bli så dårlige at krever sykehusinnleggelse.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no