10. des
HENSYN: - Vi har fire VIP-er vi har ansvar for sikkerheten til, men tror arrangementene skal gå helt fint og at publikum er like hensynsfulle og aktsomme som ved storbesøket i fjor, sier Lars Blix Olsen.
 
Mye politi når Lavrov og Kongen kommer
- Vi henstiller befolkningen å være like hensynsfulle som ved Barentsjubileet i fjor, sier Lars Blix Olsen i politiet i Kirkenes. Det kommer til å bli mange politifolk i gatene neste helg. Noen av dem er bevæpnet.

Publisert: 18.okt.2014 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:44

Sperring av gater, parkeringsforbud og rundt 90 politifolk i arbeid, bilkortesjer, nasjonale og russiske livvakter, og enkelte forbud mot å bevege seg, kommer til å prege bybildet neste helg.

Patruljerer

Fredag lander utenriksminister Lavrov med sitt private fly på Høybuktmoen og blir kjørt til Thon-hotellet. Hans norske kollega Børge Brende kommer også fredag. Lørdag kommer H.M. Kong Harald og statsministeren. Alle VIP-gjestene skal bo på Thon, og hotellet vil bli stengt for alle som ikke har noe der å gjøre. Alle som skal inn vil dessuten bli sjekket og kontrollert av politi. På sjøsiden vil politiet patruljere i båt fra Kystverket og i en radius på 300 meter vil det bli forbudt å ferdes med båt. Hovedveien utenfor hotellet blir bare midlertidig stengt i forbindelse med ankomst og avgang av kortesjer.

Stenger torget

Torget kommer til å stengt for biltrafikk fredag klokken 17.00 og innen den tid må alle som har parkert innenfor en sone som blir merket med skilt, flytte bilene sine. Dersom ikke eiere blir funnet, blir bilene tauet bort. Både i Bjørnevatn og i Kirkenes vil det bli satt opp midlertidige skilt som regulerer trafikk og parkering.

Det blir også flyforbud i en radius av en nautisk mil fra torget fra klokka 18.00 på fredag til klokka 18.00 på lørdag. Det samme gjelder i Bjørnevatn på lørdag fra klokka 9.00 til 15.00. -- Det betyr at hvis noen prøver å filme eller fotografere med drone, vil de måtte regne med en straffereaksjon, sier Olsen.

Kortesjer

Det er hentet inn ekstra ressurser fra UP, Troms og Vestfinnmark politidistrikt i tillegg til nasjonale sikkerhetsressurser. Totalt 90 politifolk kommer til å være i gatene fredag og lørdag, både uniformerte og sivile. Det kan også være uniformert politi i veikryss for å regulere trafikken.

- Vi anmoder publikum sterkt om å være aktsomme i trafikken. Det skal kjøres flere kortesjer mellom flyplassen, Kirkenes og Bjørnevatn. Disse vil bli ledet av uniformert bil med både blålys og sirener, og andre trafikanter må da vike, sier Lars Blix Olsen.

Åpne arrangement

- På steder der vår VIP-er skal av og på eller bevege seg, som for eksempel ved hotellet, på torget eller i Bjørnevatn, kan folk få pålegg om å flytte på seg. Men arrangementene på torget og ved Rørbua er åpne for publikum, og vi håper det kommer veldig mange. Men på grunn av den spesielle situasjonen i forhold til sikkerhet for våre VIP-gjester, ber vi folk om å ta hensyn, sier Olsen.

Trusselbilde

Han legger til at det ikke har kommet søknader om demonstrasjoner i forbindelse med besøkt, men at politiet har beredskap i forhold til uventede hendelser. De har også Forsvarets helikopter i beredskap på Høybuktmoen.

- Men det foreligger ingen kjente trusler i forhold til dette arrangementet, og jeg er veldig optimistisk i forhold til at dette skal avvikles på en fredfull og god måte. Vi fikk veldig gode tilbakemeldinger etter Barentsjubileet i fjor, både fra publikum og våre russiske samarbeidspartnere, så dette tror vi skal gå bra, sier Olsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no