15. nov
TOLKER: Franziska Kraiczy leser og oversetter den mystiske teksten fra hytteveggen. Lasse Sørhus Hansen har tatt vare på planken.
 
Mystiske funn på hytta
Hva var det egentlig som skjedde på den gamle Bugge Olsen-hytta, og hvem var den mystiske besøkende? Og hvem er damen på bildet? Og hvorfor står det om blod på veggen?

Publisert: 10.okt.2014 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

Lasse Sørhus Hansen overtok hytta i Jarfjord i 1996. Den ble bygget av Leif Martin Bugge Olsen fra Vardø på 1920-tallet.
– Han var en rik kullforhandler, og Jarfjord var et populært sted å dra på ferie for vardøværingene. Blant annet lå jo Solvang, som ble brukt som feriekoloni, eller vardøkolonien, som det ble kalt, bare 200 meter unna, forteller han.

Gammel soldat

Men samme år som han overtok hytta, kom det en eldre mann kjørende. Han kom opp til hytta, presenterte seg og fortalte at her kjente han seg godt igjen.

– Han var tysker, og han kjente igjen hytta, omgivelsene, til og med trærne. Han husket også at det pleide å være mye unger der, forteller Lasse Sørhus Hansen.

– I ettertid har jeg jo angret på at jeg ikke spurte mer, og noterte det han fortalte. Kanskje han var en av dem som hadde skrevet på veggen? Eller kanskje det var vanlig at soldater brukte hytta under krigen, sier Sørhus Hansen.

Nesten uleselig

Et par av soldatene som har vært på hytta under krigen har skrevet en liten beskjed. Den er signert med to navn. Teksten er på tysk, og deler av den er nesten uleselig, men heldigvis, sier Franziska Kraiczy fra Pikene på broen, er det ikke skrevet med gotisk skrift. Hun vil prøve å tyde det som står der, det er jo tross alt hennes morsmål.

– Det var veldig vanlig å skrive gotisk, også for hånd, og for meg er det helt uleselig, ler hun.

– Den ene av de to som har skrevet under, ser ut til å ha skrevet gotiske bokstaver, så jeg klarer ikke å se hva han heter. Den andre ser ut til å muligens heter Bauer eller noe sånt, sier hun.

Jenteblod

Selve teksten er temmelig uleselig, men et av ordene som sees tydelig er «blut», som betyr blod.
– Det er vanskelig og det blir litt gjetting, men det ser ut som det står jenteblod, og da tenker jeg jenter av tysk blod, kanskje de savnet dem?

Dette var vanskelig, men veldig interessant, noe av teksten var leselig. Kanskje noen som leser avisa husker noe når de ser dette, sier Kraiczy.

«6. arbeids... (...) har her inne så mange ganger (...) og ofte svermet for tysk jenteblod, men vi fant ingenting her, så vi dro etter fire dager!», lyder teksten. Ringer det noen bjeller hos leserne?

Ukjent dame

– Fotografiet fant jeg også i hytta, det kan godt hende det var et medlem av Bugge Olsen-familien, bildet var gjemt under en av taksperrene, av alle plasser, men mer enn det vet jeg ikke. Jeg har ikke klart å tyde det som står på baksiden av bildet, sier Lasse Sørhus Hansen.

Kanskje det er noen av leserne som kjenner damen igjen?

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no