9. des
SPISESAL: Lars Egil Sørsdal på det som blir spisesalen på Vestleiren. Det blir imidlertid pusset opp før asylsøkerne kommer.
 
Nå blir det plass til 950 flyktninger i Sør-Varanger
Bjørn Fridfeldt i UDI regner med at overnattingsplasser også utenfor Vestleiren vil brukes fremover.

Publisert: 16.okt.2015 14:56
Oppdatert: 23.okt.2017 10:56

Grensepasseringsstedet på Storskog har ikke kapasitet til å ta seg av den store strømmen av asylsøkere.

Dermed har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) satt i gang opprettelsen av Ankomstsenter Finnmark. Det befinner seg på Vestleiren, det gamle området til Sivilforsvaret på Høybuktmoen.

Når senteret åpnes i begynnelsen av november, får det plass til inntil 600 personer. Regiondirektør Bjørn Fridfeldt i Utlendingsdirektoratet (UDI) forteller at det dermed blir 950 plasser til asylsøkere i Sør-Varanger.

Det inkluderer 150 plasser i Fjellhallen, og 200 plasser som styres av Nord-Norsk Mottakssenter AS. Disse 200 plassene er fordelt på Neiden Hotell, Barents Frokosthotell, og nå nyligst Wessel Hotell.

Flaskehals

Målet er at asylsøkerne skal være klare til å sendes til asylmottak andre steder i landet når de har hatt de to overnattingene på Vestleiren. Men det kommer fremdeles an på at det er plasser klare til dem.

Det vil fortsatt være en flaskehals fremover, ifølge regiondirektør Bjørn Fridfeldt i Utlendingsdirektoratet (UDI).

– Jeg tror vi må skaffe 150-300 plasser daglig utenfor Sør-Varanger for å få til en skikkelig gjennomstrømning, sier Fridfeldt.

Det er ingen klare prognoser på hvor mange som kommer. Men Fridfeldt regner sterkt med at asylsøkere vil være nødt til å ha et sted å vente etter sine to overnattinger i Vestleiren.

Dermed er det ikke slutt på overnattingsplassene som Nord-Norsk Mottakssenter har på Neiden Hotell, Barents Frokosthotell og Wessel Hotell.

Fridfeldt ser for seg at Fjellhallen kanskje kan bli et overnattingssted også. Men der er det begrensninger i avtalen til kommunen.

Forventninger

Ordfører Cecilie Hansen har tidligere stilt seg negativ til opprettelse av enda flere plasser for asylsøkere i Sør-Varanger. Nå er hun mer positiv, men hun har klare krav.

– Vi er positive så lenge UDI oppfyller løftet om materiell, ressurser og støtte for driften av mottaket. De har sagt at de skal sikre helsepersonell og mobile helseenheter. Det forventer vi er på plass før mottaket åpnes, sier ordføreren.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no