9. des
LITE PLASS: En langtidsparkert bobil sørger for smal vei og null fortautilgang på en del av Storgata. Det er bare plass til én bil i bredden mellom snøfonnene. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Nå blir dette forbudt - også på sommeren
Kommunen ser seg lei på biler som settes på trange gater og tvinger fotgjengere ut i veien på vinteren. Nå skal parkeringsforbudene opp, på permanent basis.

Publisert: 17.des.2016 15:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

Det er et gjentatt problem hver vinter i Kirkenes sentrum: Biler som står parkert i lang tid langs noen av de trangere gatene, mens de gradvis begraves i snø og omringes av brøytekanter.

- Folk setter blant annet uregistrerte biler og hengere langs gatene i lang tid, og vi får ikke brøytet langs siden av veien og fortauet. Fotgjengere tvinges ut i gatene, sier Ivar Kaski, teknisk leder i kommunen.

Disse gatene

Kommunen har forsøkt å dempe problemet ved å sette ut midlertidig parkeringsforbud på noen av gatene på vinteren. Men neste gang parkering forbudt-skiltene kommer opp, blir det permanent. Det er klart etter en avgjørelse i Trafikksikkerhetsutvalget i oktober. Nå er saken til høring hos politiet. Om de ikke har noen motforestillinger, blir det parkering forbudt i følgende områder:

* Parkveien: fra krysset til Kielland Torkildsens gate til Fearnleys gate, på den siden av veien hvor det er fortau.

* Pasvikveien: hele veien på begge sider av veien.

* Kongens gate: fra krysset til Carl Lundhs gate til Egebergsgate, på begge sider av veien.

* Storgata: fra krysset til Kielland Torkildsens gate til Egebergsgate og fra Fearnleysgate til Pasvikveien, på begge sider av veien.

* Fearnleys gate: Fra krysset til Kongens gate til Parkveien, på begge sider av veien.

Når politiet er ferdige med saken, går den også innom Statens Vegvesen før kommunen setter ut skiltene. Kaski ser ikke for seg at de graver ned skiltene nå på vinteren. Men når bakken har tint på vårparten, plantes skiltene i bakken, og der blir de.

- Hva om det er noen som trenger parkeringsplass der det nå blir forbudt?

- De må finne seg plass uten å stå ute i gata. Dette dreier seg om trafikksikkerhet, slår Kaski fast.

Kan fjerne biler

I mellomtiden håper han at de som har biler stående i veien for snøplogene nå flytter dem, før kommunen blir nødt til å gjøre det. Så langt har ikke kommunen vært nødt til å taue noen biler inn i år - selv om de fikk tillatelse av politiet til å ta inn fem av dem, inkludert en kebabvogn som sto bak Fretex.

- Det virker som om eierne leste om avgjørelsen i mediene, og fjernet dem selv. Det beste er bestandig om eierne tar seg av det, sier Kaski.

Men han forsikrer at kommunen vil fjerne biler om de må.

- Ja, vi vil følge med, sier han.

Kaski nevner at noen bileiere har vært flinke og flyttet på bilene sine. Det kunne blant annet bevitnes langs Storgata tirsdag, der det var to tydelige, bil-formede hull i snøhaugene. Men noen sto der fremdeles tirsdag, som en uregistrert bobil som blokkerte halve gata og fortauet.

En uregistrert bil som har stått bak Fretex i lengre tid, står for tiden i fare for å bli tauet.

Akutt snørydding

Det uvanlig kraftige snøfallet forrige uke skapte fremdeles en hel del arbeid for det kommunale personellet denne uka. Teknisk sjef Ivar Kaski forteller at kommunen har drevet med akutt snørydding for å gjøre veiene farbare, og per tirsdag var de i gang med oppryddingsarbeidet i etterkant.

- Når det er uvær, rekker vi ikke å rydde bort all snøen. Da ender vi opp med å dunge den opp på depot, som for eksempel på torget. Nå går arbeidet ut på å få bort den lagrede snøen, og å gjøre veiene bredere, sa han da.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no