24. okt
PROSJEKTLEDERNE: De ansvarlige for ferdigstillelsen av E105, prosjektleder for Statens vegvesen, Kaare Ramberg, og prosjekltleder for Veidekke entrepenør region anlegg, Jostein Nordstrøm.
 
Nå braker det løs på E 105
Denne uka begynner arbeidet med å gjøre ferdig resten av E105, strekningen mellom Elvenes og Bjørkheimkrysset. Åpningen av veien er 30. september 2016. Prislapp 500 millioner kroner.

Publisert: 22.sep.2014 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

Mandag møttes Statens vegvesen og hovedentreprenør Veidekke til det tredje kontrakts- og samhandlingsmøtet. I løpet av denne uken går Veidekke i gang med arbeidet.
– Det første som vil skje er at vi vil rydde skog i området Ternevann og østover, dit hvor tunnelen skal være, sier prosjektleder for Veidekke entreprenør region anlegg, Jostein Nordstrøm.

Mellomstort

Rundt hundre personer vil være i arbeid med parsell 1, E105 mellom Bjørkheimkrysset og Elvenes. Ifølge prosjektlederen er dette noe imellom en middelsstor til stor jobb. Den samlede kontrakten vil være på bortimot 500 millioner kroner og omfatter både vei, den 690 meter lange tunnelen ved Trifonhøgda og den nye Elvenesbrua.
Prosjektleder Kaare Ramberg i Statens vegvesen er glad for at E105 endelig kan ferdigstilles med parsell 1.

– Vi er ikke ferdig med sluttoppgjøret ennå, men parsell 2 vil komme seg på bortimot 70 millioner kroner. Dette veiprosjektet vil komme seg på 270 millioner, pluss rundt 220 millioner for den nye broa. Det er et betydelig prosjekt, sier Ramberg.

Han sier at folk til å begynne med vil merke lite til det pågående anleggsarbeidet.
– Arbeidet begynner i et avgrenset område, sier Ramberg.

Skyting

I begynnelsen av oktober vil de første skuddsalvene på den nye veien komme. 8. desember er tiden da man begynner å skyte de første salvene på tunnelen på overkanten av Rundvann.

– Det blir den første veitunnelen i Sør-Varanger. Det blir litt spesielt, sier Ramberg.

I tillegg til tunnel, ny bro og en rundkjøring i Bjørkheimkrysset, kan de myke trafikantene også se fram til ferdigstillelsen av E105.

– Om knappe to år vil det nemlig være gang- og sykkelvei mellom Storskog og Bjørkheimkrysset. Det ser vi fram til, sier Ramberg.
Veidekke vant anbudet på parsell 1 av E105 i konkurranse med to anbydere med en differanse på halvannen million kroner.

– Vi kommer fra to store prosjekter på E10 i Lofoten og i Svalbard og vil ha rundt hundre personer i arbeid. Vi har ingen store maskiner selv. Norges største maskinentreprenør, Hæhre på Vikersund, tar seg av den biten for en fjerdedel av jobben, sier Nordstrøm.
Veidekke kommer til å gå lange skift, med jobbing alle dager bortsett fra søndagene.

– Vårt mål er å gjøre dette så effektivt som mulig for oss og så skånsomt som mulig for omgivelsene, sier Nordstrøm.

– Snart kommer vinteren, skaper dette utfordringer for dere?
– Derfor vil vi helst komme i gang så raskt som mulig.

I begynnelsen av desember går de første skuddsalvene på første tunnel i Sør-Varanger.

– Går det som vi planlegger vil gjennomslaget komme til våren, ifølge prosjektleder for tunnel i Veidekke, Frantz Hansen.

Varsel

Mye av det arbeidet som vil pågå nå i starten på prosjektet, vil pågå uten at trafikken og de som bor langs veien vil merke så mye.

– Til våren vil vi komme i gang med arbeid på selve veibanen. Da vil det bli innsnevring og trafikklys, sier Nordstrøm.
Byggeleder for vei i Statens vegvesen, Torbjørn Svendsen, sier at de er i dialog med Elvenes vel, hytteeiere og vil også ha et folkemøte med beboerne på Ekhaugen etterhvert som prosjektet skrider fram.

– I tillegg vil vi annonsere i avisene, på hjemmesiden vår og ellers sørge for at informasjonen når fram til de som blir berørt. Russiske veifarende kan være en utfordring å nå fram til, sier prosjektleder Ramberg.
Onsdag er det anbudsåpning på den nye Elvenes-brua. Veidekke vil levere anbud også på dette prosjektet.

– Arbeidet med brua vil igangsettes før jul og skal også være ferdig om knappe to år, sier Ramberg.
30. september 2016 skal veiprosjektet være ferdig. Noen dager senere blir det snorklipping, med en eller annen lokal eller nasjonal snorklipper til stede.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no