22. nov
JULEMAT: Mange tok søndagsmiddagen på julemessa og tilbakemeldingene lød: God mat og rikelige porsjoner.
 
Nå er julen såvidt her igjen
Årets første julemesse ble holdt i Neiden i helga. Ganske bra med folk, men ikke så mye salg, meldte utstillerne. Torill Sivertsen og Liv Thrane i velforeningen har holdt på med dette i årevis.

Publisert: 09.nov.2015 15:31
Oppdatert: 23.okt.2017 10:57

– Folk har kommet litt i puljer. Noen har kombinert handletur i Finland med å stikke innom julemessa, andre har tatt søndagsmiddagen her. Men jeg håper vi får være på hotellet neste år, sier Torill Sivertsen.

Rundtur

Julemessa er tilbake på skolen igjen etter noen år på hotellet. Nå er hotellet i bruk som transittmottak for flyktninger og da måtte Neiden velforening finne et annet sted.

– Vi har vært mange steder opp gjennom årene, både her på skolen, på hotellet og på Fjellstua. Men den største suksessen var på hotellet. Det var så god plass der. Her er det litt trangt og intimt, men det er jo litt hyggelig også, sier Liv Thrane.
De serverer kaffe, kake og julemiddag, og har det rimelig travelt. De rundt 20 utstillerne hadde det ikke fullt så travelt de to dagene på den første julemessa i kommunen i år.

Hjemmelaget

– Nei, salget er ikke det helt store. Men det går greit, jeg skal være med på mange julemesser i tida framover, sier Marta Bye som har solgt hjemmelaget syltetøy i flere år.
– Nei, det er ikke så mange kunder her, forteller Ingrid Jacobsen. Hun lager blomsteroppsatser, syr grytekluter og maler bilder av forskjellig slag.
– Men jeg klarer meg, og det er hyggelig å være her, forteller hun.
Hyggelig hadde også spisegjestene det. De meldte om svært god mat og store porsjoner.

Smykkekunst

Elin Moldekleiv kom helt fra Lakselv for å være med på julemessa. Hun hadde en imponerende utstilling av hjemmelagede smykker av glass med seg.
– De er inspirert av nordlyset, forteller hun. Hun besøkte messa i Neiden i fjor også, men da var det mange flere besøkende.
– Og mye mer salg også. Det var litt stille her i år, sier hun.
Sini Nopanen som er gullsmed og smykkedesigner har også sin egen utstilling, men er også interessert i Moldekleivs smykker.
– Veldig fint, synes hun.

Venuspassasjen

Mari-Ann Nilssen er født på den gamle Fjellstua i Neiden. Den var det bestemora som drev. Foreldrene hennes giftet seg der i 1944.
– Senere flyttet de sørover en tur og kom tilbake da jeg var 12 år. De startet Jegerstua i Varangerbotn, og der tok jeg over etterhvert. Nå har jeg blitt pensjonist og har god tid til å drive med hobbyen min, fotografering og skriving, forteller hun. Hun selger bilder i flere størrelser og postkort. Tove-Lill Labahå Magga blir veldig interessert i et stort bilde.
– Dette er faktisk venuspassasjen for et par år siden fotografert i Neiden da det også var et fantastisk nordlys, forteller Nilssen.
– Det var et nydelig bilde, sier Labahå Magga.

Fyre i ovnen

Overalt er det strikka luer og strikka votter, tova luer, nisser, juledekorasjoner, hjemmebakte brød, nisseluer og mye rart.
En av de mest spesielle sakene er «ildroser», som Annikki Komeros har laget.
– Det er for å tenne opp i ovnen med. Man vet jo nesten ikke hva som er i de som man kjøper, men disse er hjemmelaget og inneholder kun eggekartong som er dyppet i stearin, forteller hun.
Det ser ut som en liten rose, og Komeros forteller at man trenger bare rive av et blad eller to, det er nok til å fyre i ovnen med.
– Det er litt pirk å lage dem, men det er en fin ting, synes hun.
Garantert noen som får dette i julegave i år.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no