22. nov
KLIPPET: Sjef FOH, Rune Jakobsen, foretok snorklippingen og den offisielle åpninga av den nye Jarfjord Grensestasjon, eller grensestasjon nord.
 
Nå har Sør-Varanger to grensestasjoner
Sjef for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) i Bodø, Rune Jakobsen, klippet onsdag snora. Den nye Grensestasjon Nord er offisielt åpnet, og dermed også en ny tidsregning for grensevakta.

Publisert: 15.jun.2016 20:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:05

Når den nye Jarfjord Grensestasjon nå er operativ betyr det at alle de seks tidligere stasjonene langs den 196 kilometer lange grensa til Russland har blitt erstattet med to.

Milepæl

Sjef for FOH, Rune Jakobsen, sa i sin åpningstale at dette bygget var nest siste milepæl i utbyggingen av Forsvaret i nord. Den siste milepælen ville være mer kampkraft og dekning av flere behov som forsvaret har.

- Personlig håper jeg det ikke stopper med dette, men at det kommer mer, sa han.

Administrerende direktør for Forsvarsbygg, Frode Sjursen, fulgte opp og sa at han så med spenning fram til fredag klokken 12 når den nye langtidsplanen for forsvarssektoren blir lagt fram av regjeringen.

Forventninger

Generalinspektøren for hæren, Odin Johannessen, la i sin tale vekt på at bygget symboliserte en overgang fra gammelt til nytt grensevaktsystem, og sa han hadde store forventninger til tjenesten.

- Jeg forventer mer patruljering, bedre tilstedeværelse, og bedre ledet tilstedeværelse. Jeg forventer bedre rammer for soldatene som skal utføre tjenesten. Det er jo derfor vi gjør dette, sa Johannessen.

Jan Erik Haug hadde sin siste dag som GSV-sjef. Han informerte om samfunnsoppdraget til grensevakten og la til at han håpet på enda et grensekompani og fortsatt helikoptertjenester når regjeringen legger fram sin plan.

Helikopter

Politimester i Finnmark, Ellen Katrine Hætta, la vekt på det unike samarbeidet mellom politiet og grensevakta, og støttet helt og fullt ønsket om helikopter.

- Dette er jeg bekymret for. På grunn av mobiliteten her store deler av året er det helt nødvendig å ha helikopter tilgjengelig, sa hun.

Grensekommissær Roger Jakobsen sa at grensestyrkene var hans øyne og ører hver time hele året, og så fram til at de skulle se enda litt bedre.

Speilvendt

Det nye bygget er identisk, men speilvendt av Pasvik Grensestasjon. Totalt utgjør de to byggene 5 000 kvadratmeter med det mest moderne utstyret som finnes. De har kostet 350 millioner kroner, og prosjektsjef Jens Hugo Leiknes la vekt på at selv om byggene nesten var blitt halvert ut fra arkitektkonkurransen, har nesten ingen funksjoner blitt borte underveis.

- Dette er topp moderne stasjoner, skreddersydd for unike behov, sa han.

Lure løsninger

Blant løsningene som lokalbefolkningen får glede av, er miljøstasjonen som erstatter kloakkledning. Istedenfor kloakk til Jarfjord har stasjonen fått en slags komposteringsløsning der bakterier gjør kloakken om til nesten drikkevann før det slippes ut.

I tillegg får bygget varme fra varmepumper som henter bergvarme, og en del «barnesykdommer» og uheldige løsninger fra Pasvik har blitt rettet.

Det er kunstner Josefine Lykke som har stått for utsmykningen, og hun har valgt de fire elementene som tema for portalen, med fire farger og symboler som gjenskaper dette.

Se flere bilder i vår nettavis sva.no

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no