12. des
FINNMARKING: Jørn Haga, nå med nytt mellomnavn.
Arkivfoto: Yngve Grønvik
 
Nå heter han Jørn Finnmarking Haga - i protest
Skiftet navnet sitt for å motsette seg regionreformen.

Publisert: 14.sep.2018 18:32
Oppdatert: 14.sep.2018 18:32

Kirkenesværingen Jørn Haga fikk bekreftelsen fra Skatteetaten onsdag 12. september:

"Din søknad om endring av navn til JØRN FINNMARKING HAGA har blitt godkjent av Skatteetaten," står det svart på hvitt.

NRK skrev først om det fredag ettermiddag. Til SVA sier Jørn Finnmarking Haga at det gikk forbausende enkelt å få skiftet navnet.

Motstandskamp

Haga har skaffet seg det spesielle mellomnavnet av en enkel grunn: Han stritter sterkt imot regionreformen som skal samle fylkene Troms og Finnmark til ett.

- De fleste trodde navneskiftet var tull da de hørte om det, men det ligger noen resonnement og tanker bak dette, slår han fast da SVA tar kontakt.

- Det er ikke en følelsessak. Jeg tar standpunktet fordi dette kan føre til samfunnsendringer som rammer bredt. Den største bekymringen min er at det skal oppstå et demokratisk underskudd - at det blir færre politiske representanter per innbygger i fylket, og at avstanden mellom politikerne og stedene de bestemmer over blir større.

Haga forteller at han skiftet navn nettopp for å rette oppmerksomheten videre mot sammenslåingen. Siden denne nyhetssaken går sin gang, har det i alle fall hatt en viss effekt.

Haga sier til NRK at han er glad for at Finnmark viser vei i kampen mot regionreformen. Siden den langvarige motstanden fra Finnmark begynte å gi resultater, har blant annet Viken fylke begynt å motsette seg sammenslåing.

Finnmarkspolitikerne har fortsatt å nekte å være med på noen slags sammenslåing av Troms og Finnmark. Statsminister Erna Solberg uttalte seg likevel tidligere denne uka om at hun tror regionreformen er landet i løpet av få måneder.

Kommunalminister Monica Mæland venter på at Stortinget skal si sitt om saken i løpet av høstens møter. Første storting i høst er 28. september.

Uproblematisk for Språkrådet

Ifølge NRK har ikke Språkrådet noe imot navnet.

– Navnet Finnmarking passer egentlig godt inn i navneverket ellers. Det finnes flere navn som sier noe om hvor man er fra, sier seksjonssjef Daniel Ims til rikskanalen.

Det eneste aberet for Jørn Finnmarking Haga er da at han må gå igjennom endring av alt som krever fullt navn, som skattekort og førerkort. 

Haga har lang fartstid innen meningsbæring. Han ble kåret til "Årets Finnmarking" fordi han sto i spissen for sykehusaksjonen for Øst-Finnmark på midten av 2000-tallet.

Han er akkurat ferdig med en periode som leder av LO i Sør-Varanger, og nå er han både regiontillitsvalgt for Securitas og leder i Norsk Arbeidsmandsforening avdeling 9 Nord.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no