13. des
SATSE STERKERE: Gründer Geir Torbjørnsen vil satse sterkere på Russland. Arne Simon Jørgensen, Geir Thorbjørnsen og Bamble Danielsen. (Begge foto: Birgitte Wisur Olsen)
 
Nå kan Barel konkurrere med Bangalore
Rubelen fikk skikkelig juling - og gjorde Barel konkurransedyktig med Bangalore i India.

Publisert: 22.sep.2015 12:47
Oppdatert: 23.okt.2017 10:55

- Så dersom en velger å snu på det, så tjener vi på situasjonen, selv om det vil være en kortsiktig effekt, understreker Geir Torbjørnsen. Han er gründeren av elektronikkbedriften Barel som har produksjon både i Kirkenes og i Murmansk.

Fallende oljepriser og svekket økonomi på grunn av sanksjonene fikk rubelkursen til å stupe, selv mot den svekkede norske krona.

- Men samtidig er inflasjonen høy og prisene har økt med 15 til 17 prosent i Murmansk, påpeker Torbjørnsen.

Barel har 40 ansatte på fabrikken i Murmansk, og kan nå konkurrere med en tilsvarende bedrift i Bangalore i India.

- For de europeiske kundene sammenligner selvsagt, og vi ser at vi med vår kvalitet, og med utviklingen i den russiske økonomien, knabber produkter fra den indiske fabrikken.

Samtidig har bedriften forberedt seg på en eventuell opptrapping av situasjon.

- Vi har selvsagt laget en risikovurdering og gjort våre tiltak. Vår situasjon er i utgangspunktet gunstig fordi vi importerer midlertidig og reeksporterer, og i en krise ville vi klart å produsere her i Kirkenes. Men slik vi driver nå ville vi først bli skikkelig rammet om grensa ble stengt eller betalingsoverføringene stoppet. Da ville det blitt bom stopp.

Patriotiske

Gründeren velger nå å satse mer på Russland, mener at selv om norsk næringsliv til nå har sovet i timen så er det nå en god timing for satsing.

- Det er nå det bør investeres. Russerne er jo i full gang med å videreutvikle og bygge ut sin olje- og gassindustri. De har opparbeidet en industriell plattform, og det er nå det bør bygges relasjoner. Det russiske forretningslivet er veldig relasjonsorientert, og en må gjøre seg godt kjent.

Torbjørnsen påpeker at en effekt av sanksjonene er at russerne blir mer nasjonalistiske. De vil klare seg sjøl og produsere sine egne produkter.

- Vi som har fabrikk i Russland skal selvfølgelig utnytte det og bidra til den utviklingen. Vi skal bruke all vår Russlands-kompetanse på å komme inn i det russiske markedet på en skikkelig måte. Nå har vi 95 prosent av produksjonen vår i Murmansk, men selger null i det russiske markedet, så mulighetene er store. Produkter laget i Russland blir selvsagt lettere akseptert. Dessuten. Alle vet at Mercedes står for god kvalitet, kan en bygge en Mercedes i Russland til russisk, så ligger en godt an. Jeg er ganske overbevist om at vi skal klare å få det til. En må tenke på at det kommer en dag i morgen også. Jo flere sanksjoner, desto større marked internt. Jeg mener at den industrielle faktoren i Russland bør tas mye mer i bruk. Norske bedrifter må utnytte Finnmarks posisjon med felles grense, samt det gode ryktet som norske bedrifter har opparbeidet seg i Russland. Vi har gode erfaringer, men så har vi også oppført oss ydmykt og skikkelig.

- Har du merket noe til disse nasjonalistiske holdningene?

- Nei, det går et stort skille mellom dagliglivet og storpolitikken, og jeg har ikke merket noe annet enn at prisene går oppover og at økonomien blir dårligere. Det er russerne som lider under dette.

På rullebladet

Næringslivet og befolkning i Øst-Finnmark talte regjeringen midt i mot i håndteringen av sanksjonene. Geografien, nærheten, den felles historien og kjennskapen til kulturen preger sterkt oppfatningen av situasjonen.

- Å komme til Russland var en befrielse for meg som person. Jeg liker utfordringer og at det lugger litt, og jeg fikk et sånt mulighetsinntrykk som overskygget det negative. Jeg har opplevd fine ting i Russland, og jeg har opplevd dårlige ting og jeg har nesten gjort det til en livsoppgave å sende et mer nyansert bilde hjem. Vi bor her vi nordboere, og skal leve et liv sammen her. Grensa er egentlig bare for sand i maskineriet å regne. Vi har lært oss å leve sammen, og mulighetene er der. Jeg bruker å si at ta russerne før finlenderne tar dem, slik de har tatt julenissen og nordlyset. Dessuten - det er ikke mye utenfor stuedøra vår forutenom Russland.

- Hva syns du om sanksjonspolitikken Norge fører?

- Jeg kal ikke gi meg ut i å spekulere i hvem som er mest skyldig og hvem som gjør hva, men jeg ser jo at det er flere aktører som har mer enn et land på rullebladet. Da jeg oppdaget at det som skjedde i Øst-Ukraina fikk konsekvenser for fisken til han Brede Sæther over Storskog, da skjønte jeg at det her er så absurd at det ikke er til å forstå. Likevel, det vi må gjøre som norske statsborgere er at vi lojalt må følge det vår regjering bestemmer, noe annet ville vært helt feil. Så får vi prøve å påvirke i det daglige livet slik at vi opplever minst mulig problemer

- Syns du Norge burde ført en mer selvstendig politikk?

- Ja, mer selvstendig, men også mer forsiktig. Jeg syns Norge går litt for høyt ut. Vi er ikke med i EU og det her er mat for Angela Merkel og David Cameron, for de store europeiske landene. Jeg synes Norge som land bør holde lavere profil siden vi er naboer og liker dårlig hendelsene under Frigjøringsjubileet, at vi ikke stilte opp, og at Børge Brende er så snar opp på barrikadene.

- Russerne trenger som alle en knagg å henge hatten på. Jeg vil ikke at det skal stå Norge på den hatten, og heller ikke Nord-Norge.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no