23. okt
ENKLERE: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) sammen med Jo Inge Hesjevik og Raymond Robertsen fra Finnmark Høyre. (Foto: Høyre).
 
Nå kan du bygge mer uten å søke
- Vi gjør det enklere for folk å bygge på egen eiendom uten å måtte søke. Kommunen slipper å bruke ressurser på mindre byggesaker, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Publisert: 12.mar.2015 15:48
Oppdatert: 23.okt.2017 10:48

Enklere byggesaksregler iverksettes 1. juli i 2015. Ifølge Sanner vil regjeringen skape en enklere hverdag for folk flest.

- Flere forenklinger er allerede gjennomført, og flere kommer, sier statsråden i en pressemelding.

Billigere

Regjeringen håper med dette å gjøre det billigere å bygge, det skal bli mindre byråkrati og bedre forutsigbarhet i byggesaker.

Forenklingene i loven ble vedtatt av Stortinget i juni 2014. De nye forskriftene har vært på høring og er nå vedtatt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

1. juli 2015 trer de nye byggesaksreglene i kraft;

- Det skal bli enklere å utføre flere byggetiltak på egen eiendom uten å måtte søke.

- Forenklingene vil gi mindre byråkrati og «omkamper».

- Nye og kortere tidsfrister for kommunene som behandler byggesaker, slik at innbyggerne får behandlet sakene raskere.

- Fra sommeren av kan innbyggerne gjøre flere endringer på egen tomt og bygge mer uten å søke kommunen, så lenge de følger regelverket. Dette vil gjøre det enklere for alle som vil sette opp en garasje, en sykkelbod, en terrasse eller vindfang, sier Sanner.

Kommuneplan

Statsråden minner om at det er viktig å sjekke kommunens plan for området der man, bor, enten ved å kontakte kommunens plan- og bygningsetat eller sjekke på nett, før man setter i gang.

- Og det er alltid lurt å snakke med naboen på forhånd, sier Sanner.

Med de nye reglene kan du blant annet bygge følgende uten å søke, så lenge det følger regelverket;

- Garasje, uthus, hobbybod og liknende på inntil 50 kvadratmeter kan bygges inntil en meter fra nabogrensen.

- Tilbygg på maksimalt 15 kvadratmeter, for eksempel balkong, åpent overbygget inngangsparti, ved- og sykkelbod, inntil fire meter eller mer fra nabogrensen.

- Mindre bygg som eksempelvis mindre levegger, forstøttingsmur, mindre fylling, planering av terreng, intern vei og biloppstillingsplasser for tomtens bruk kan plasseres inntil en meter fra nabogrensen.

- Vi strammer også inn på tidsfrister i byggesakene og muligheter for omkamper. Det er fordi vi ønsker at innbyggere og næringsliv skal kunne gå raskt i gang med byggingen og at det skal bli mindre rom for omkamper der sakene allerede er avgjort, sier Sanner.

Forenkling

Den typen byggetiltak som nå fritas for søknadsplikt utgjør tilsammen en femtedel av alle byggesaker i norske kommuner.

- Dette er også en forenkling for kommunene, der ansatte kan bruke tiden på større prosjekter enn å vurdere om folk skal få bygge en terrasse eller en garasje. Kommunen kan også bidra mer med veiledning og råd, sier kommunal- og moderniseringsminister Sanner.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no