18. okt
FERDIG: Forskerteamet fra NIBIO og NINA med en elgku med nypåsatt kamera. (Foto: Elg i Finnmark-gruppa på Facebook)
 
Nå kan du følge 22 nye elg på nett
Kanskje vandrer noen inn i Sør-Varanger, som i fjor – og noen av dem har kamera med seg.

Publisert: 24.mar.2017 15:59
Oppdatert: 23.okt.2017 11:17

Forskere fra Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) og Norsk institutt for naturforskning (NINA) er akkurat ferdig med å merke 22 elg i Øst-Finnmark med GPS-sendere. På en egen nettside kan elgene følges på nett.

Elgene ble merket langs Tanavassdraget, Syltefjord - og én i Nesseby. Spesielt i år er at tre av elgene har fått satt på et kamerahalsbånd. Fra mai skal disse kameraene ta opp høykvalitets video i et halvt minutt av gangen, hver andre time.

– Det er første gang det gjøres noe slikt, så vidt vi vet. Vi skal prøve å få filmet mor- og kalvforhold, og se om vi kan få mer informasjon ut av filmene enn bare fine bilder, sier NIBIO-forsker Erling Meisingset.

I fjor ble 19 elg radiomerket, dog ikke med noe kamerahalsbånd. Én av disse ble skutt, så for øyeblikket er det 40 elg som kan følges på nett. Disse skal overvåkes i totalt tre år.

Ingen av elgene ble merket i Sør-Varanger, men elgene vandrer lange distanser. I fjor var det tre av dem som bevegde seg fra Nesseby og inn mot Gallok og Neiden. Én av dem er fremdeles utenfor radiokontakt, og kan fremdeles befinne seg i Sør-Varanger.

– Det vi ser fra i fjor er at spesielt Vesterelv i Nesseby er et hotspot. I mai-juni i fjor forsvant mye elg derfra og gikk nord og sørover, og de kom tilbake i desember-januar. Det tyder på sesongtrekk, sier forsker Rolf Rødwin.

Det blir ikke noen live-visning av videohalsbåndene. Til det er videokvaliteten for høy. Halsbåndene blir hentet etter hvert – og Rødwin forklarer at de kan få halsbåndene til å falle av med en SMS-melding.

Nyheten var først ute på NRK.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no