10. des
KAMERA: Elgku med nypåsatt kamera. (Foto: Elg i Finnmark-gruppa på Facebook)
 
Nå kan du følge 22 nye elger på nett
Kanskje vandrer noen inn i Sør-Varanger, som i fjor. Og noen av dem har kamera med seg.

Publisert: 27.mar.2017 11:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:17

Forskere fra Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) og Norsk institutt for naturforskning (NINA) er akkurat ferdig med å merke 22 elg i Øst-Finnmark med GPS-sendere. På en egen nettside kan elgene følges på nett.

Elgene ble merket langs Tanavassdraget, Syltefjord og Nesseby. Spesielt i år er at tre av elgene har fått satt på et kamerahalsbånd. Fra mai skal disse kameraene ta opp høykvalitets video i et halvt minutt av gangen, hver andre time.

- Det er første gang det gjøres noe slikt, så vidt vi vet. Vi skal prøve å få filmet mor- og kalvforhold, og se om vi kan få mer informasjon ut av filmene enn bare fine bilder, sier NIBIO-forsker Erling Meisingset.

I fjor ble 19 elg radiomerket, dog ikke med noe kamerahalsbånd. Én av disse ble skutt, så for øyeblikket er det 40 elg som kan følges på nett.

Ingen av elgene ble merket i Sør-Varanger, men elgene vandrer lange distanser. I fjor var det tre av dem som bevegde seg fra Nesseby og inn mot Gallok og Neiden. Én av dem er fremdeles utenfor radiokontakt, og kan fremdeles befinne seg i Sør-Varanger.

- Det vi ser fra i fjor er at spesielt Vesterelv i Nesseby er et hotspot. I mai-juni i fjor forsvant mye elg derfra og gikk nord og sørover, og de kom tilbake i desember-januar. Det tyder på sesongtrekk, sier forsker Rolf Rødwin.

Det blir ikke noen live-visning av videohalsbåndene. Til det er videokvaliteten for høy. Halsbåndene blir hentet etter hvert - og Rødwin forklarer at de kan få halsbåndene til å falle av med en SMS-melding.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no