19. okt
TAKSERERE: Tormod S. Haugen, Ole C. Torgersen of Alexander Conradi-Larsen er blant de som skal jobbe med taksering av Sør-Varanger ut året.
 
Nå kommer takstmennene
Taksererne begynner med hyttene som de må bruke snøskuter for å nå. Hus- og hytteeiere over hele kommunen får vite den nye taksten neste år.

Publisert: 01.mar.2014 14:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

Kommunestyret bestemte i juni i fjor at eiendomsskatten skal utvides til å inkludere alle eiendommer i kommunen, inkludert hytter og næringsområder. Samtidig skal alle eiendommene i kommunen nytakseres. Det er det Oslo-baserte firmaet Verditakst AS som har fått oppdraget med å finne verdien på eiendommene i hele Sør-Varanger.

Onsdag 19. februar hadde firmaet møte med takstnemnda og administrasjonen i kommunen, og selve oppdraget begynner for alvor 15. mars. Fra da av og nesten helt ut dette året kommer man til å kunne se takstfolk i Sør-Varanger, idet de reiser rundt og vurderer hver eiendom.

– Vi jobber fortløpende fra mars, før og etter påske, og ut over sommeren og høsten. Vi skal være ferdig med alt vårt arbeid i desember i år. Før det er det 6 000-7 000 store og små eiendommer som skal sjekkes, forteller Ole C. Torgersen, ingeniør og takstmann i Verditakst AS.

Ikke inn

Takstfolkene går ikke inn i husene.
– Loven er streng på at alle skal behandles likt. Om vi skulle inn i 7 000 hus, ville vi ikke blitt ferdige, sier Torgersen.
Folk vil ikke få beskjed om når takstfolkene kommer til forskjellige områder, da det fort kan forandres etter vær og vind. Men om takstfolkene må inn på selve eiendommen til noen for å for eksempel ta kontrollmålinger, vil de bestandig ringe på døra, ifølge takstmannen.

– Om vi står på gata og måler, er det ingen varsling.

Torgersen påpeker at de vil svare på alle eposter de får fra folk i Sør-Varanger, om det er noen som har spørsmål om prosessen.
Ny skatt om ett år
Firmaets vurderinger på alle eiendommene i kommunen går så over til kommunen. Der skal kommunens eiendomsskattenemnd sette endelig takst på eiendommene innen utgangen av februar 2015.
Med andre ord er det litt ventetid før folk får vite hvor mye eiendommen er verdt, og dermed hvor mye man må betale i eiendomsskatt. Den nye eiendomsskatten innføres først i skatteåret 2015, som ikke begynner før i mars.
– Politikerne vil sette skatten under budsjettbehandlingen i forkant, forteller Ellen Mari Lindkvist, som sitter i sekretariatet i kommunens eiendomsskattekontor.

Utkanthyttene først

Det er utkanthyttene som først får besøk av takstfolket. De må nemlig ha skuterføre for å nå dem.
Etter at det er gjort, vil takstteamene på to takstfolk hver spre seg ut over kommunen. Men tross det store arealet i Sør-Varanger, vil det bare være åtte takstfolk totalt, om de ikke finner ut at det er behov for flere. De har nemlig god tid. Torgersen forteller at det er lettere å sørge for at eiendommer har blitt taksert på samme grunnlag om de er færre.

Lett gjenkjennelige

Det skal være lett å identifisere takstfolket når de er ute på oppdrag. De skal ha ID-kort fra kommunen, og vil sannsynligvis ha på seg vest fra kommunen i tillegg.
– Når vi støter på folk, forteller vi hvem vi er og hva vi holder på med, sier takstmann Torgersen.
Torgersen mener det er vanlig å bruke utenbys takstfolk til taksering.
– Da er man sikrere på at det ikke er noen som er venner eller familie med de man setter takst på, sier han.

Ikke Oslo-priser

Torgersen lover at de ikke kommer til å vurdere husene etter Oslo-priser.
– Ingen kommuner har like verdier. Vi setter oss inn i prisnivået for markedet i kommunen, sier takstmannen. Ifølge ham har Verditakst blant annet vært i kontakt med lokale eiendomseiere, og de har sjekket hvordan eiendomsomsetningene har vært.
– Vi vet også at eiendomsverdien ser ut til å synke proporsjonalt med avstanden til Kirkenes, legger han til.
Samtidig vil takstfolket unngå å sette takstverdien for høy, siden den skal stå i ti år fremover.
– Vi vet ikke om markedet er på topp eller bunn nå, men det virker å være nærmere toppen. Så vi må være forsiktig, i tilfelle eiendomsverdiene faller de neste årene, sier Torgersen.
Om man er uenig med takstverdien, vil det være mulig å klage og få en ny vurdering. Det kan også gå til rettssystemet. Torgersen påpeker at de må være forberedt på å stille i retten med sin forklaring på taksten, om det går dit.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no