9. des
(Illustrasjonsfoto fra arkiv)
 
Nå må hjemmeboende voksne betale for fysioterapi
Men betalingen gikk igjennom i kommunestyret under protest. Ap skylder på Høyre.

Publisert: 19.apr.2017 17:50
Oppdatert: 23.okt.2017 11:18

- Dette er et lite bilde på hvordan Høyre-regjeringen finansierer velferdssamfunnet. Det er bra at de sørger for gratis fysioterapi til de unge, men dette går ut over de som kanskje trenger det mest, altså de eldre, sa Espen Rafaelsen (Ap).

Tross det mente han, og flertallet i kommunestyret, at de ble nødt til å innføre betaling for fysioterapi for alle hjemmeboende over 16 år.

Regjeringen har nemlig fjernet tilskudd tilsvarende 340 000 kroner for disse tjenestene, og kommunen ser for seg å kunne få tilbake rundt 100 000 kroner per år ved å innføre fysioterapi-betaling.

Den summen får de ikke inn i år, siden det innføres såpass sent på året.

Betalingen vil ikke gjelde pasienter på kommunens institusjoner og omsorgssenter, på helsestasjonskontroller, eller henviste skolebarn med behov for motorisk kartlegging eller tilpasninger på skolen.

Frikort 2

Fysioterapi-betalingen vil gå under Frikort 2-ordningen. Dette er ikke det samme frikortet som for legebehandling og reseptmedisin, så man slipper ikke unna om man har nådd betalingstaket for legetimer og liknende.

Frikort 2 gjelder i stedet enkelte tannsykdommer, opphold ved rehabiliteringsinstitusjoner og behandlingsreiser til utlandet - og nå også fysioterapitimer.

Andelstaket på Frikort 2 i 2017 er 1990 kroner. Så de voksne som må til fysioterapeut, må altså beregne opp til den summen i behandlingsutgifter dette året.

Ledighet og trygd

Det ser kanskje ikke ut som den største summen, men Knut Mortensen (Sp) mente det var uakseptabelt å pålegge de som trenger det.

- Her er det folk som har dårlig økonomi som blir rammet. Foreningen for fysioterapeuter melder om det allerede, og Rådet for likestilling av funksjonshemmede er veldig tydelig på at deres medlemmer rammes, sa han.

Thomas Børresen (Frp) mente derimot at de eldre har fått mer å rutte med under dagens regjeringsordninger, og at denne utgiften var liten til sammenlikning. Mortensen svarte at dette ikke ville gjelde folk som for eksempel var ute i arbeidsledighet eller arbeidstrygd. Han fikk støtte av et annet kommunestyremedlem som har et uføretrygdet familiemedlem.

- Ved å gå inn for innstillingen vil vi få inn rundt 100 000 i året, en sum som ikke er sikker en gang. Men vi har et alternativ, og det er at vi ikke vedtar det. Det vil ikke få en effekt på budsjettet i år, og i 2018 har vi forhåpentligvis ny regjering, la Mortensen til.

Det var 37 hjemmeboende voksne fysioterapi-pasienter i 2016 som falt innenfor gruppen som nå må betale egenandel.

Rådmannen argumenterte også i saksframlegget om at saken har en prinsipiell karakter.

- Hvis kommunen velger å ikke innføre egenandel for kommunale fysioterapeuter vil en få en skjevfordeling hvor flere kan ønske å bli henvist til kommunal fysioterapeut hvis den er gratis, i forhold til selvstendig fysioterapeut hvor det i dag må betales egenandel, skriver rådmannen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no