21. okt
SNART: Nesten 100 naturfoto med beskrivelser forteller om naturens rikdom og hva folket har levd av i tusenvis av år. Honna Havas begynner å se slutten på en lang byggeperiode. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Nå planlegges åpningsdagen
- Endelig har vi en åpningsdato, det har vi ventet lenge på, sier Honna Havas på Østsamisk museum i Neiden. Hele Neiden skal settes i sving med marked, laks og underholdning åpningshelga.

Publisert: 20.des.2016 12:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

Fredag 16. juni er det offisiell åpning av museet som ble påbegynt 17. juli 2007. Ni år senere har museet vært gjennom mye motbør, men nå er forhåpentlig tiden med byggetekniske feil og ekstrabevilgninger over. En måned unna 10 år etter at gravemaskinene begynte å grave skal museet endelig åpne.

Opplevelser

- Jeg har en visjon for hvordan jeg ønsker at åpningen skal bli, og så håper jeg at vi får det til. Det skal handle om se, høre, smake og føle, sier Honna Havas, eneste fast ansatte på museet. Men hun er ikke alene, Stig Knudsen og Steinar Andersen jobber som snekkere med å gjøre museet helt ferdig. Nå er de 35 danskbygde glassmontrene på plass. 29 av dem er klimatisert og skal holde korrekt luftfuktiget for å ta vare på alle de gamle gjenstandene som skal stilles ut. De kommer for det meste fra Museet i Tromsø og Norsk folkemuseum i Oslo. I tillegg finnes det noe på museet lokalt, og det er donert gjenstander fra folk i Sør-Varanger. Hovedustillingen skal plasseres i tre rom, og man «reiser» gjennom utstillingene, først med båt, så med pulk.

Liv i bygda

Når de inviterte gjestene kommer på åpningsdagen i juni skal de bli guidet gjennom tre temaer, folket, landet og verden. Kjelmøyafunnene er viet store glassmontere. Man skal bli kjent med naturressursene som folket her har utnyttet, fisk, vilt, urter og bær, og de skal bli kjent med den store historien, mange tusen år med bosetting fram til i dag.

- Vi har invitert så mange at det blir ikke plass til alle inne samtidig. Derfor tenker jeg at åpningen skal foregå ute. Jeg ser for meg at vi lager et mini-Varangermarkedet i Skoltebyen, og at man kan besøke skoltefossen og få demonstrert kastenotfiske. Selvsagt skal man få spise villaks. Og jeg har flere spennende artister på lista til å underholde. Det kommer til å bli masse liv i bygda. Lørdagen er det åpent for alle, gratis inngang og de samme aktivitetene. Dette holder vi på å planlegge nå, sier Havas.

Travel tid

Akkurat nå dekkes veggene med plast fordi gulvet skal pusses ned og oljes. Det store fellesrommet er arbeidssted for utstillingen som skal komme, slik den har vært i lang tid, men forskjellen er at nå finnes det en konkret deadline.

- Det er utrolig mye som skal gjøres nå, og jeg har allerede begynt å planlegge neste høst, sier Honna Havas. For når museet har hatt sommeråpent hver dag hele uka ut august måned er det skoleelevenes tur.

- Jeg vil invitere alle skolene i kommunen til å komme på besøk på museet. Jeg har masse tanker for prosjekter vi kan jobbe med i samarbeid med skolene, og for eksempel den kulturelle skolesekken. Det blir mye arbeid nå framover, men jeg gleder meg, sier Havas.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no