22. nov
EKSEMPEL: Smittevernoverlege Drude Bratlien må jo gå foran som et eksempel. Her har hun akkurat fått sin vaksinedose av Hanne Greiner.
Begge foto: Håvard S. Mækelæ
 
Nå skal alle i helsetjenesten få vaksine
Om de selv ønsker det, altså. Smittevernoverlege Drude Bratlien satte sin influensavaksine mandag.

Publisert: 16.okt.2017 12:34
Oppdatert: 16.okt.2017 12:52

Bratlien forteller at hun og Folkehelseinstituttet hadde samme tanke nå når influensasesongen nærmer seg: Å fokusere på helsepersonell.

– Det er 12 prosent av helsepersonell på landsbasis som tar influensavaksine årlig. Her har vi hatt for vane å tilby vaksinen gratis til alle som jobber på helsestasjonen. I år har vi også fått med kommunen på å tilby gratis vaksine til helse- og omsorgsarbeidere i Sør-Varanger kommune, sier hun.

Vaksineringen skjer på arbeidsplassene rundt om i kommunen fra torsdag neste uke.

Bratlien har ikke oversikt over hvor mange helse- og omsorgsarbeidere i kommunen som har pleid å ta vaksinen. Det får hun bedre peiling på når hun ser hvor mange vaksiner som brukes i år.

Flokk-immunitet

En del av grunnen til denne vaksineringen, er at helse- og omsorgsarbeidere jobber med folk som ikke alltid har like godt immunsystem.

– Flere ansatte går vel på jobb uansett om de snufser litt. Man kan ha influensa uten å ha sterke symptomer, påpeker Bratlien.

I tillegg viser hun til begrepet flokk-immunitet. Når flere er immune mot en sykdom, er det også færre av de som ikke er immune som blir syke. Jo flere som er immune, jo færre er det som kan føre influensasmitten videre.

Bratlien venter ikke at alle helsearbeiderne tar vaksinen i år – og det er også helt frivillig.

– Ingen ansatte vil utsettes for spørsmål om hvorfor de ikke tar vaksinen, eller press fra ledelsen, lover hun.

Hun håper på at halvparten av helse- og omsorgsarbeiderne tar vaksinen, men mener en fjerdedel er mer realistisk i denne omgang.

Tre typer

Årets vaksine fungerer som de tidligere. Det vil si at den vaksinerer mot to influensa A-virus og ett influensa B-virus. Det er flere forskjellige influensatyper, og den er ikke garantert å hjelpe mot alle – men den er rettet mot de typene som har høyest sannsynlighet for å ramme folk i år, ifølge Verdens Helseorganisasjon.

Bratlien ønsker å bli kvitt et par myter om vaksinen. Den ene er en hun stadig hører: At folk skal ha fått influensa flere ganger en vinter etter å ha tatt den.

– Mange tror at når man hoster, snufser og er tett i hodet, er det influensa. Men det er luftveisinfeksjon. Om du ligger til sengs med muskelsmerter og ikke klarer å stå opp, da er det snakk om influensa, sier smittevernlegen.

Vaksinen skal heller ikke gjøre en syk. Bare folk med egg-allergi anbefales ikke å ta vaksinen i år, ifølge Bratlien.

Vaksineringen av folk flest i kommunen begynner i Skogfoss onsdag denne uka, i Neiden torsdag, og i Kirkenes onsdag og torsdag neste uke.

Spesielt folk i de såkalte risikogruppene anbefales å ta vaksinen årlig – deriblant gravide etter 12. uke, beboere i omsorgsboliger eller sykehjem, kroniske luftveissykdommer, diabetes, nedsatt immunforsvar, og alle fra fylte 65 år.

Rundt 700 personer tok vaksinen i fjor. I år er 750 doser bestilt, men mer kan bestilles.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
ÅRETS: Dette er vaksinen som gis ut i år.

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no